Actualitate religioasă
Corul „Capella Polifonica“ a fost laureat la Praga

Corul „Capella Polifonica“ a fost laureat la Praga

Gheorghecristian Popa, 13 Decembrie 2011

Corul de cameră "Capella Polifonica" din Arad a obţinut medalia de argint la Concursul internaţional de muzică corală "Petr Eben" de la Praga, aflat la cea de-a 21-a ediţie. Acest concurs reuneşte an de an coruri profesioniste şi de amatori din întreaga lume.

Tânărul Cor de cameră "Capella Polifonica" din Arad, dirijat de părintele arhidiacon Tiberiu Ardelean, este de formaţiune mixtă, compusă din profesori de diferite specializări, ingineri, studenţi şi elevi, iubitori de muzică şi de frumos, dornici de a pune în lumină zestrea muzicală religioasă şi laică a neamului românesc. "Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înscrierea între ansamblurile corale participante la prestigiosul concurs coral închinat măreţului praznic al Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos ne-a oferit privilegiul urcării pe podiumul competiţiei. Într-o lume care parcă se cufundă tot mai mult într-o prăpastie spirituală fără reazem, emoţiile pe care le-au transmis coriştii arădeni n-au făcut altceva decât să readucă sensibilitatea lăuntrică a publicului auditor, care caută, la fiecare eveniment de acest fel, noi sensuri existenţiale. În urma prestaţiei formaţiei arădene, juriul a hotărât să acorde corului nostru medalia de argint, la o secţiune la care au participat 15 formaţii corale din 10 state din Europa şi Asia, ca răsplată a dăruirii şi jertfirii membrilor componenţi pe altarul cântării corale. În cadrul concursului, corul a abordat un repertoriu de factură religioasă, folclorică şi colindul tradiţional, care cheamă la părtăşia bucuriei Naşterii Domnului pe toţi cei care-l ascultă; de la psalmul de pocăinţă al lui David în armoniile divine lăsate de Gavriil Muzicescu din "Doamne, buzele mele", de la vestirea minunii Betleemului de odinioară, prin acordurile lui Gheorghe Cucu din "Domnuleţ şi Domn din cer", şi până la "crâmpeiele de joc" puse pe note de Gheorghe Danga din "Sârba pe loc" au fost doar câteva momente pe care coriştii arădeni le-au dăruit melomanilor prezenţi la festival", ne-a declarat părintele arhidiacon Tiberiu Ardelean.

Periplul muzical al arădenilor prin Cehia s-a finalizat, în drum spre casă, printr-un concert de colinde oferit comunităţii româneşti din Brno. "Căldura cu care am fost primiţi şi lacrimile de bucurie de pe feţele celor care ne-au fost gazde s-au constituit într-un mănunchi de comuniune românească menită să le întregească bucuria Naşterii Domnului", mărturiseşte arhid. Tiberiu Ardelean.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!