Reportaj
Corul Symbol, douăzeci de ani de muzică, prietenie şi credinţă

Corul Symbol, douăzeci de ani de muzică, prietenie şi credinţă

Diac. Ciprian Bâra, 11 Martie 2010

Pentru toţi iubitorii de muzică bună şi în special de interpretări corale de excepţie, Corul de copii şi tineret „Symbol“ al Patriarhiei Române este o emblemă. Cor născut odată cu libertatea românilor, în 1990, glasurile tinerilor din Symbol au devenit la rândul lor un simbol al purităţii glasurilor iubitoare de Dumnezeu, care înalţă Domnului cântare de laudă.

În toamna lui 1990, câţiva copii şi tineri, cu vârste între 11 şi 35 de ani, au fost reuniţi într-un cor de părintele profesor Jean Lupu, dirijor de excepţie care a ştiut să le unească şi aspiraţiile spre frumos. Era 18 septembrie 1990, când Symbol a plecat pe drumul cântecului sub binecuvântarea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist.

Membrii corului sunt solfegişti cu credinţă în Dumnezeu şi care ajung la statutul acesta după un aspru filtru de selecţie a blândului părinte, în acelaşi timp profesionist dirijor, Jean Lupu.

Întâlnire pentru muzică şi prietenie

Obiectivele declarate ale corului au fost întotdeauna dorinţa de a populariza, cu predilecţie, creaţia muzicală naţională, laică şi religioasă, aceasta din urmă fiind mult subestimată în perioada anterioară, precum şi de a contribui la înălţarea spirituală a auditoriului şi la retuşarea imaginii despre copiii României. Astfel obiectivele au constituit prin ele însele un filtru de selecţie, căci spre acest cor s-au îndreptat, benevol, numai copii în ale căror familii educaţia religioasă este o preocupare dominantă.

Tânăra Mădălina-Laura Grama ne-a declarat: „Nu am găsit un alt gen de muzică mai frumos decât cântul coral. Niciun alt gen muzical nu poate oferi ceea ce oferă experienţa corală. În primul rând, în zilele noastre, deşi există multe astfel de genuri, nu consider că toate îşi merită denumirea - «muzicale». Anumite «melodii» care se pot asculta nu au, de fapt, niciun fel de muzicalitate în ele. În schimb, muzica pe care o cântăm noi în cor are întotdeauna sonorităţi deosebite. Indiferent de perioada în care a fost compusă o piesă corală, ea trăieşte în continuare şi capătă o notă de actualitate prin simpla interpretare pe care i-o putem da noi, coriştii. Am fost fascinată de ceea ce mi-a povestit mama mea despre ce înseamnă să cânţi în-tr-un cor sub bagheta părintelui profesor Jean Lupu. Odată ajunsă la sala de repetiţii a Corului Symbol, m-am simţit imediat atrasă de ideea de colectivitate în care muzica este un element atât de important. Am simţit că vreau să fac parte din această familie şi nu regret nicio clipă că am luat această hotărâre. Pe lângă toate cunoştinţele muzicale pe care le-am acumulat în ultimii 11 ani de când sunt membră a corului, am legat şi multe prietenii şi am văzut cât de mult contează să ai alături de tine persoane cu care simţi că eşti în comun. Cred că pot spune că cel mai mult m-a atras la Corul Symbol faptul că nu era doar o formaţie, ci un loc de întâlnire pentru muzică şi prietenie“.

Trofee la diferite festivaluri de anvergură

Pe lângă cunoscutele scene din capitală, Corul Symbol a cântat şi în diferite universităţi, în numeroase catedrale şi biserici din Bucureşti şi din ţară. Filarmonica „George Enescu“ include în fiecare stagiune cel puţin un concert al Corului Symbol. De-a lungul celor 20 de ani de existenţă, activitatea corului a fost recunoscută prin numeroase trofee şi invitaţii de a concerta la diferite festivaluri naţionale şi europene.

La spectacolele aniversare ale corului, atât membrii, cât şi dirijorul Symbolului au primit (în 1995, 2000, 2005) diplome din partea Uniunii Compozitorilor şi a Asociaţiei Naţionale Corale. „Corul Symbol are un repertoriu variat, cuprinzând muzică bisericească bizantină, creaţii corale bisericeşti ale compozitorilor români şi străini, prelucrări de folclor românesc, muzică clasică românească şi universală. Corul de copii şi tineret «Symbol» a cântat pe scenele Sălii Palatului, Radiodifuziunii Române, Ateneului Român, Operei Naţionale, Palatului patriarhal, Universităţii Naţionale de Muzică, Palatului Parlamentului, Palatului Cotroceni, Băncii Comerciale Române, Uniunii Compozitorilor, în universităţi, şcoli şi muzee, precum şi în numeroase catedrale şi biserici din capitală şi din ţară. A participat la concursuri şi festivaluri internaţionale, obţinând premii la Karditsa (Grecia), Cantonigros (Spania), Chişinău, Noyon (Franţa) şi Bydgoszcz (Polonia). A susţinut turnee în Grecia, Franţa, Republica Moldova, Elveţia, Ungaria, Rusia, Germania, Belgia, Norvegia, Lituania şi Bulgaria. Ne bucurăm foarte mult că activitatea spiritual-artistică este apreciată corespunzător de critica de specialitate şi de public“, ne-a declarat părintele profesor Jean Lupu. Prim-maestrul Lupu este ajutat în diverse concerte şi spectacole interne şi internaţionale de doamna Luminiţa Guţanu, al doilea dirijor al corului, doctor în stilistică muzicală, cu teza „Opera secolului al XX-lea în Basarabia“, susţinută în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Credinţă şi pasiune pentru fibra morală a coriştilor

Corul Symbol activează în cadrul Asociaţiei Corale de Copii şi Tineret „Symbol“, iar prin activitatea sa îşi propune să promoveze cu predilecţie creaţia naţională, laică şi religioasă, lucrări originale sau de inspiraţie folclorică şi psaltică, purificarea morală a ascultătorilor prin promovarea unui repertoriu cu valenţe educative.

În Corul Symbol, tinerele pot activa până la 35 de ani, dar băieţii pot fi menţinuţi numai până la schimbarea vocii. Primirea în cor se realizează, de regulă, în septembrie şi ianuarie, când se organizează concurs de admitere. În mod excepţional, pot fi admişi şi între aceste examinări candidaţi - foarte talentaţi şi de care formaţia are nevoie.

Pentru că programul corului este suplimentar activităţii şcolare, „symboliştii“ trebuie să dovedească, în timp, capacităţi intelectuale superioare, precum şi disponibilitate şi rezistenţă la efort intelectual. Succesul Corului Symbol depinde de valoarea tuturor acestor capacităţi individuale, pe care, de altfel, activitatea în cor le dezvoltă elocvent. După admitere, coristul trebuie să dovedească şi o conduită morală corespunzătoare, precum şi ataşament faţă de învăţătura şi tradiţia Bisericii Ortodoxe Române, sub a cărei oblăduire s-a înfiinţat şi activează această formaţie.

„Pentru mine, Corul Symbol este important în principal din punctul de vedere spiritual. Oricât de solicitantă ar fi, muzica reprezintă o descărcare şi o e-ducaţie sufletească, lucrul care mă ajută să îmi păstrez echilibrul interior într-o lume decadentă. Activitatea în cor este un efort care presupune credinţă, dedicare, pasiune, perseverenţă şi voinţă, dar care în final este răsplătit înzecit, nu numai prin dobândirea unei culturi generale consistente, ci mai ales prin îmbogăţirea fibrei morale a fiecărui participant. În cadrul Corului Symbol am învăţat şi continui să descopăr tainele lucrului în echipă, m-am respon-sabilizat şi am întâlnit oameni sufletişti de care m-am ataşat irevocabil. Sunt recunoscătoare că l-am cunoscut pe maestrul Jean Lupu, un om extraordinar de care mă leagă o prietenie sinceră şi profundă şi care ştiu că ocupă un loc special în inimile tuturor coriştilor pe care i-a îndrumat. Pot spune că împlinirea spirituală este cea care mă ţine aproape de Corul Symbol şi de sonoritatea sublimă a acestuia“, ne-a mărturisit Daniela Ioana Iulia Greere, o symbolistă dedicată muzicii şi Bisericii, ca, de altfel, toţi membrii corului.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!