Actualitate religioasă
Corul vâlcean „Carmina Coziae“ a obţinut locul I

Corul vâlcean „Carmina Coziae“ a obţinut locul I

Cristian Bostan, 28 Octombrie 2011

În seara zilei de 27 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, în Aula Magna "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei a avut loc faza finală a celei de-a patra ediţii a Concursului naţional de muzică eclezială corală "Lăudaţi pe Domnul!", organizat de Patriarhia Română prin Sectorul Teologic-educaţional, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Au interpretat cinci coruri ale unor prestigioase licee de artă din întreaga Patriarhie Română. Formaţiile corale au intonat câte trei piese muzicale din repertoriul românesc, prezentate şi în etapa mitropolitană. Concursul a prevăzut o piesă religioasă impusă, "Te slăvesc pe Tine, Părinte" de Pascal Bentoiu, o piesă bisericească ortodoxă la alegere şi o piesă de inspiraţie folclorică.

Premiul I, în valoare de 5.000 de lei, a fost acordat Grupului coral "Carmina Coziae" al Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea; Premiul al II-lea fost acordat Corului "Ihos" al Colegiului Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi, iar Premiul al III-lea, Ansamblului coral "Ariston" al Liceului de Artă din Oradea; Corul de cameră "Consonance" al Colegiului Naţional de Artă "Dinu Lipatti" din Bucureşti a primit Premiul special, iar Diploma de participare a fost acordată Corului de cameră "Eutherpe" al Liceului de Artă "Sabin Drăgoi" din Arad. De asemenea, a mai fost acordat şi un premiu pentru cel mai bun dirijor, premiu ce a revenit domnului Mihail Ştefănescu, dirijorul Coralei "Carmina Coziae".

Corul de cameră "Carmina Coziae" de la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea numără 35 de membri şi se poate lăuda cu numeroase premii, printre care şi premiul al III-lea la Olimpiada Naţională Corală din 2011 de la Arad. Grupul coral câştigător a interpretat, pe lângă piesa impusă, "Ca pre Împăratul" de Ioan Cartu, şi şapte secţiuni din suita corală în stil tradiţional "Flăcări şi roţi" de Corneliu Cezar.

"Deşi am mai participat la numeroase concursuri şi festivaluri, concursul a fost o experienţă inedită pentru această generaţie a corului, deşi am mai pregătit împreună numeroase alte cântece de factură ortodoxă", a declarat Mihail Ştefănescu, dirijorul corului Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea.

Juriul a fost format din şase membri, dirijori consacraţi de coruri mixte, profesori de dirijat şi de ansamblu coral de la licee de artă neînscrise în concurs şi profesori de muzică de la facultăţi de teologie sau seminarii teologice din ţară, preşedintele de onoare al juriului fiind Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Tot în aceeaşi seară a avut loc premierea participanţilor de la Secţiunea de compoziţie muzicală. Compozitori de muzică din România au creat cântece cu titlul "Stihuri alese la Taina Sfintei Cununii". Premiul I a revenit lui Florian Costea, artist liric al Corului naţional de cameră "Madrigal". "Deşi textul Apostolului de la Sfânta Taină a Cununiei este profund şi are un înţeles duhovnicesc foarte profund, e destul de greu să scrii pentru omul contemporan, în aşa fel încât muzica să transmită sensul duhovnicesc real al cuvintelor din Sfânta Scriptură", a declarat câştigătorul Secţiunii compoziţie, Florian Costea.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Preafericitului Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a delegaţiilor Patriarhiei Alexandriei şi Bisericii Greciei. De asemenea, au mai fost prezenţi membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, ai Permanenţei Arhiepiscopiei Bucureştilor, cadre didactice, studenţi teologi şi elevi seminarişti şi alţi invitaţi.

La final, Patriarhul României a felicitat toate corurile participante. "Considerăm aceasta o lucrare misionară de transmitere a Duhului Sfânt, prin instituţii care nu sunt direct legate de Biserică, dar sunt în colaborare cu Biserica. Acesta este scopul principal al muzicii în biserică: să susţină rugăciunea, astfel încât toată fiinţa omului să participe la comuniunea cu Dumnezeu. În al doilea rând, muzica din seara aceasta a fost o sensibilizare a sufletului, a spiritualităţii interioare. Apoi, a fost o vibraţie a spaţiului, căci s-a văzut că şi spaţiul vibrează altfel în timp de tăcere şi în timp de muzică", a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Invitat special în cadrul finalei concursului "Lăudaţi pe Domnul!" a fost Corul de copii Radio.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!