Diaspora
Crăciunul sărbătorit departe de casă

Crăciunul sărbătorit departe de casă

Gheorghecristian Popa, 09 Ianuarie 2011

Departe de casă şi de cei dragi, sărbătoarea Naşterii Domnului poate fi lipsită de bucurie pentru cei plecaţi la muncă sau la studii în străinătate. Din acest motiv, parohiile româneşti din diaspora au pregătit anul acesta programe speciale pentru a aduce în sufletele credincioşilor plecaţi peste hotare bucuria Naşterii Domnului şi pentru a-i face să se simtă mai aproape de casă.

Sărbătoarea Naşterii Domnului a fost întâmpinată de credincioşii români din diaspora cu multă bucurie şi cu pregătiri temeinice. O parte din ei au reuşit anul acesta şi au ajuns înapoi în ţară, în mijlocul celor dragi. O altă parte au sărbătorit Crăciunul în oraşele în care-şi câştigă existenţa, alături de prieteni, unii în sânul familiei, iar alţii în bisericile parohiilor româneşti de peste hotare, unde şi-au "astâmpărat" dorul de casă prin rugăciune. "Sărbătoarea Naşterii Domnului, în ciuda caracterului comercial dobândit în ultimele decenii, rămâne una dintre cele mai iubite sărbători din lumea occidentală. Departe de casă, românii ortodocşi încearcă să retrăiască bucuria sărbătorii participând la sfintele slujbe, cântând colindele învăţate de la părinţi şi bunici şi gustând bucatele tradiţionale", ne-a mărturisit părintele Alexandru Nan.

Părintele Alexandru Nan păstoreşte două parohii româneşti în două ţări occidentale: Parohia "Sfânta Parascheva" din estul Elveţiei şi Parohia "Naşterea Domnului" din landul austriac Vorarberg. Anul acesta a încercat să aducă bucuria Naşterii Domnului românilor din ambele ţări. Astfel, în seara de Ajun, a săvârşit slujba Vecerniei în biserica seminarului catolic din Chur. După slujbă, părintele paroh şi credincioşii, unii veniţi de la distanţe mari, au cântat colinde tradiţionale din toate zonele României, iar copiii au cântat şi câteva colinde în limba germană. În ziua slăvitului praznic, cea de-a doua parohie pe care o păstoreşte, cea din Vorarberg, şi-a sărbătorit hramul. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită în Biserica evanghelică "Sfântul Paul" (Paulus-Kirche). "Înainte de Sfânta Liturghie, a fost citit Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar în cadrul slujbei a fost citită şi scrisoarea pastorală a IPS Mitropolit Serafim, iar foarte mulţi copii şi adulţi

s-au împărtăşit. După Sfânta Liturghie, într-o sală a bisericii, au fost gustaţi cozonacii tradiţionali şi alte bunătăţi, toate pregătite cu multă osteneală de către gospodinele parohiei. În această atmosferă a bucuriei au fost interpretate din nou colinde, fiind trăită astfel "liturghia de după Liturghie" sau "liturghia fratelui"", ne-a spus părintele paroh Alexandru Nan. În a doua zi de Crăciun, părintele paroh a revenit în localitatea elveţiană St. Gallen, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, în Capela "Wiborada" a Bisericii "Sfântul Gheorghe" (St. Georgen Kirche).

Anul acesta, credincioşii Parohiei "Sfânta Parascheva" au trăit o bucurie deosebită, deoarece au primit în comunitatea lor un nou membru. O persoană adultă a primit Taina Sfântului Botez în a doua zi de Crăciun, după Sfânta Liturghie.

Scenetă despre Naşterea Domnului

În Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei, în prima zi de Crăciun, după Sfânta Liturghie, copiii Şcolii parohiale "Sfinţii Martiri Brâncoveni" din Coslada - Spania s-au făcut îngeri vestitori ai Naşterii Domnului, oferind un program special de colinde şi poezii specifice de Crăciun, intitulat "Hristos S-a născut, bucuraţi-vă!". "Sub îndrumarea doamnei preotese Gina Cimpoca, copiii au dat glas sincerităţii, bucuriei şi purităţii cu care ei trăiesc aceste zile minunate, aducând, timp de un ceas, o plăcută şi netăgăduită emoţie în sufletele credincioşilor. Serbarea de Crăciun s-a încheiat cu prezentarea unei scenete intitulate "Nu Îl putem vedea pe Iisus!", cu un puternic mesaj desprins din realitatea acestor vremuri. La Sfânta Liturghie copiii s-au împărtăşit, iar Moş Crăciun le-a împărţit daruri: dulciuri, cărţi şi jucării", ne-a declarat părintele paroh George Cimpoca.

40 de ani de la înfiinţarea primei parohii ortodoxe româneşti din Australia

Pentru românii din Melbourne - Australia, bucuria Crăciunului a fost dublată de cea a împlinirii celor 40 de ani de la înfiinţarea primei parohii ortodoxe româneşti din Australia, cu hramul "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel". Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de binecuvântare, apreciind vrednicia românilor din Australia care, deşi departe de ţară, s-au străduit totuşi să păstreze credinţa ortodoxă strămoşească, identitatea şi cultura românească.

Comunitatea ortodoxă română din Turcia a participat, în a doua zi a praznicului Naşterii Domnului, la Sfânta Liturghie săvârşită în Biserica "Sfânta Muceniţă Paraskevi -Pikridion" din Istanbul de către Înalt Preasfinţitul Mitropolit Gennadios de Sasima, înconjurat de un sobor de preoţi. Întrucât în biserică au fost prezenţi credincioşi ai comunităţilor greceşti şi româneşti, slujba a fost oficiată în ambele limbi. "Înalt Preasfinţitul Mitropolit Gennadios a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat importanţa marii sărbători a Naşterii Domnului, dar şi strânsele relaţii dintre Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română, subliniind totodată organizarea temeinică a Bisericii Ortodoxe Române, sub îndrumarea şi purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În încheierea cuvântării, Înalt Preasfinţitul Mitropolit Gennadios le-a adresat celor prezenţi un mesaj de binecuvântare şi urări creştineşti pentru noul an", ne-a declarat părintele Sergiu-Marcel Vlad, parohul comunităţii ortodoxe române din Turcia. Sărbătoarea a continuat în trapeza bisericii unde a fost vernisată, cu sprijinul comunităţii ortodoxe române din Turcia, expoziţia de pictură a tinerei românce Teodora Flavia Romcia, studentă la Facultatea de Arte din Istanbul. În lucrările expuse, cei prezenţi au putut remarca originalitatea cu care sunt redate, într-un mod impresionant, locuri celebre din Istanbul (Sfânta Sofia, Bosforul, Kýz Kulesi), dar şi portrete ale unor personalităţi din Turcia şi din România.

"De la vlădică la opincă", toţi au mers la colindat

În Ajunul praznicului Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu vieţuitori de la Centrul Eparhial şi cu alţi preoţi şi credincioşi din Gyula şi din împrejurimi, a colindat familiile ortodoxe de români din Gyula, precum şi pe conducătorii unor instituţii româneşti, care trăiesc în acest oraş. "Manifestarea aceasta a încheiat practic seria concertelor de colinde şi a obiceiurilor româneşti de Crăciun oferite românilor din Ungaria, pentru a le aduce şi acestora bucuria Naşterii Domnului, pentru a-i apropia de Biserică şi a-i înrădăcina mai mult în specificul spiritualităţii ortodoxe româneşti, atât de bogată în acest timp liturgic al anului", a declarat Preasfinţitul Siluan. În cea de-a doua zi de Crăciun, Preasfinţitul Siluan a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica românească din Micherechi, una dintre cele mai importante şi reprezentative parohii ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. La finalul Sfintei Liturghii, un grup de elevi din clasele V-VIII au prezentat în faţa numeroşilor credincioşi sceneta intitulată "Irozii", impresionând pe spectatori prin talentul şi sensibilitatea de care au dat dovadă în transmiterea mesajului Naşterii Domnului.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!