Theologica
Creştinii, exemplu pentru lume

Creştinii, exemplu pentru lume

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 22 Noiembrie 2018

Creştinismul nu este o doctri­nă, o ideologie, ci viaţă trăită în conformitate cu voia lui Dumnezeu, privind pe om şi mântuirea lui. Creştinismul nu înseamnă o sumă de învăţături teoretice care să lumineze numai intelectul, ci mai ales să transfigureze interior fiinţa umană.

De aceea un adevărat creştin este cel care împlineşte în viaţa sa Cuvântul lui Dumnezeu şi vesteşte lumii prin faptele sale Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos.

Sfântul Nectarie spune: „Creş­tinul este dator să-L slăvească pe Dumnezeu, atât cu trupul, cât şi cu sufletul său. De altfel, amân­două aparţin lui Dumnezeu şi prin urmare nu are dreptul să le ne­cinstească şi să le strice, ci să le păstreze sfinte şi să se folo­sească de ele cu multă recunoş­tinţă”.

Datoria creştinilor este aceea de a sfinţi lumea prin viaţa lor curată şi duhovnicească (Matei 5, 48). Creştinii trăiesc în lume, dar nu sunt ai lumii. Mântuitorul Iisus Hristos zice ucenicilor Săi: „Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte (Ioan 15, 19). Căci „ei nu sunt din lume (Ioan 17, 16), adică prin faptele lor creştinii nu sunt din lume.

Prin viaţa lor exemplară, creş­tinii trebuie să fie un exemplu pentru lume, ca văzând faptele lor să slăvească pe Tatăl cel Ceresc (Matei 5, 16).

Cuvântul adresat de Domnul Iisus Hristos ucenicilor ne este adresat şi nouă: „Feriţi-vă de oameni, căci vă vor da pe mâna sinedriilor şi în sinagogile lor vă vor bate cu biciul. La dregători şi la regi veţi fi duşi pentru Mine, spre mărturie lor şi neamurilor. [...] Şi va da frate pe frate la moarte şi tată pe fiu şi se vor scula copiii împotriva părinţilor şi-i vor ucide. Şi veţi fi urâţi de toţi pentru numele Meu; iar cel ce va răbda până în sfârşit acela se va mântui (Matei 10, 17-18, 21-22).


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!