Cum ne ferim de toxiinfecţiile alimentare

07 Iunie 2007

Ca urmare a numărului ridicat de cazuri de îmbolnăvire din cauza toxiinfecţiilor alimentare, în special în focare familiale, înregistrate în ultima perioadă, Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei respectarea regulilor de bază pentru prevenirea afecţiunilor cu transmitere digestivă:

- evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate;

- consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;

- în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 700 grade Celsius;

- evitarea contactului între alimentele ne-preparate şi cele preparate;

- spălarea atentă a recipientelor în care se prepară alimentele, înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei;

- spălarea repetată a mâinilor, nu numai după utilizarea toaletei şi înainte de masă;

- întreţinerea curăţeniei tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru);

- evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecţie (panariţiu) la nivelul mâinilor/degetelor - în cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie folosit un pansament steril care să izoleze complet leziunea/infecţia de exterior ;

- spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor;

- păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor;

- asigurarea condiţiilor necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau animale;

- folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru prepararea alimentelor şi consumul uman - o atenţie deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;

- fierberea apei este obligatorie, în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabile ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor;

- evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă, precum îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc.;

- fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat. www.ms.ro


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!