Cum scăpăm de poftele alimentare

28 Iunie 2007

Produsele zaharoase, alimentele bogate în carbohidraţi şi dulciurile ridică nivelul compuşilor chimici care îi conferă organismului starea de bine (acestea sunt endorfinele, serotonină şi norepinefrină). Problema care apare în cazul consumului de produse cu conţinut ridicat de zahăr este aceea că el intră repede în fluxul sangvin, cauzând o producţie rapidă de insulină şi de serotonină. Când nivelul zahărului din sânge creşte brusc, insulina îl descompune rapid, conducând apoi la scăderea concentraţiei acestuia şi a endorfinelor din sânge. Acest lucru va face să vă simţiţi mai rău decât înainte şi s-ar putea să încercaţi să consumaţi şi mai multe dulciuri pentru a va recâştiga buna dispoziţie, instalându-se astfel un ciclu de pofte necontrolate, creştere în greutate, oboseală şi schimbări bruşte de dispoziţie.

Veţi simţi nevoia să consumaţi dulciuri dacă: nivelul zahărului din sânge este permanent în dezechilibru; aveţi deficienţe ale substanţelor nutritive; o infecţie de natură micotică; dieta dumneavoastră este foarte bogată în carbohidrati rafinaţi, prelucraţi şi alimente sărate. Pofta de dulciuri este un indiciu al faptului că s-ar putea să aveţi o afecţiune numită hipoglicemie, care vă determină să consumaţi din ce în ce mai mult zahăr. Anumite alimente ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi temperează pofta de dulciuri. Cerealele integrale şi legumele crude constituie alegeri excelente. Cartofii dulci şi dovlecelul ajută, de asemenea, la controlarea nevoii de dulciuri, fără să cauzeze o creştere a nivelului de zahăr din sânge. Iar o linguriţă de L-glutamină pudră, luată înainte de masă, ajută la inhibarea poftelor alimentare. (sursa: www.topsanatate.ro)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!