Transilvania
Curs de prim ajutor la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Curs de prim ajutor la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Prof. Alin-Florin Oros, 16 Februarie 2019

În cadrul proiectului „E-Twinning Climate change - be prepared”, în prima zi a semestrului al doilea, luni, 11 februarie, la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, s-a desfăşurat un curs de formare adresat elevilor cu privire la cunoaşterea măsurilor de prim ajutor în situaţii de urgenţă.

Cursul de formare de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Orad­ea a constat în prezentarea unor măsuri de prim-ajutor acordate oamenilor. Desfăşurat în sala festivă a şcolii, cursul a fost susţinut de către doctor Edith Szabo şi de către Larisa Blaga, voluntar din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor.

La curs au fost prezenţi atât elevi de gimnaziu, cât şi cadre didactice din învăţământul primar şi gimnazial.

Măsurile de prim-ajutor au făcut referire la acele situaţii de urgenţă (leşin, înec, opărire, entorse, producerea unor excoriaţii sau fracturi) care pot să apară atât în cadrul unităţilor şcolare, cât şi acasă sau pe stradă. Cursul a avut atât un caracter interactiv, cât şi practic.

Cadrele medicale au adresat elevilor diverse întrebări cu privire la posibilele situaţii de risc care pot să apară la un moment dat.

Pe lângă răspunsurile oferite, elevii au adresat întrebări referitoare la diferitele proceduri care trebuie urmate în cadrul unor situaţii ce necesită ajutorul medical: apelul la serviciul telefonic de urgenţă 112, măsuri privind ajutorarea unui om căzut pe stradă, verificarea pulsului etc.

Cu ajutorul unor manechine / modele medicale, elevii au transpus în practică toate cele discutate. Ei au învăţat cum să efectueze manevrele de resuscitare asupra unei persoane rămase fără cunoştinţă, până la sosirea personalului medical asistat. Prin exerciţiu, ei au înţeles că resuscitarea reprezintă o combinaţie între realizarea compresiilor toracice şi respiraţia gură la gură, putând să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte. Astfel de întâlniri cu cadrele medicale vor avea loc şi în perioada următoare la liceul ortodox orădean.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!