Cursuri de limba română pentru elevii plecaţi în străinătate

01 Iunie 2007

Un proiect privind introducerea cursurilor opţionale de limbă, cultură şi civilizaţie română în şcolile publice italieneşti, pentru copiii români care studiază în Italia, a fost prezentat, ieri, de ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Italiei la Bucureşti, Daniele Mancini.

Ambasadorul italian şi-a declarat tot sprijinul pentru proiectul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), ţinând cont că românii reprezintă cea mai mare comunitate străină din Italia, iar cele două state au o colaborare foarte bună în domeniul educaţiei. Copiii români rezidenţi în Italia ar putea face aceste cursuri cu profesori din rândul comunităţii româneşti din Italia, după cum a declarat ministrul Cristian Adomniţei.

Un alt subiect abordat a fost posibilitatea deschiderii mai multor lectorate italiene în ţara noastră şi româneşti în Italia. În momentul de faţă, există cinci lectorate româneşti în Italia şi şase lectorate italiene în România.

De asemenea, în cadrul unei alte întâlniri a ministrului Adomniţei cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Spania, Mercedes Cabrera Calvo-Sotelo, s-a hotărât ca din anul şcolar viitor, copiii români care studiază în şcolile publice din Spania să beneficieze de cursuri de limbă, civilizaţie şi cultură română.

„Vreau ca măcar de anul viitor, dacă nu se poate anul acesta, copiii cetăţenilor români, cei mai mulţi aflaţi la muncă în Spania, să poată beneficia de educaţie în limba română. Concret, mă refer la cursuri opţionale de limbă, cultură şi civilizaţie română. Este datoria noastră să facem acest lucru realizabil cât mai repede cu putinţă“, declara în urmă cu două săptămâni ministrul. Proiectul include două ore pe săptămână pentru elevii claselor I-XII. (O.R.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!