Theologica
Cuviosul Dimitrie, ajutor în necazuri şi nevoi

Cuviosul Dimitrie, ajutor în necazuri şi nevoi

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 27 Octombrie 2018

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou în timpul vieţuirii lui în această lume nu a ieşit cu nimic în evidenţă pentru contemporanii lui, ci din contră, s-a încadrat în cuvintele pe care preotul le rosteşte în taină la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare: „Pomeneşte, Doamne, pe cei din pustie şi din munţi şi din peşteri şi din crăpăturile pământului. Pomeneşte, Doamne, pe cei ce în feciorie, în evlavie, în înfrânare şi viaţă cinstită vieţuiesc”. Aceste cuvinte ale marelui Vasile, Arhiepiscopul Cezareii Capadociei, ne arată că Dumnezeu ştie în orice loc din lumea aceasta pe cei care îşi închină viaţa slujirii Lui şi nu lasă nevădită sfinţenia lor dacă lumea are nevoie de vieţuirea lor ca reper moral, călăuzitor în urmarea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe drumul pe care am fost înscrişi de părinţii noştri la Botez şi care are ca finalitate Împărăţia cerurilor.

În acest sens, este relevant să constatăm din parcurgerea textelor care ne istorisesc vieţuirea în această lume a sfântului cuvios că Bunul Dumnezeu a vădit sfinţenia lui abia la un anumit timp după mutarea lui la viaţa veşnică, atunci când a fost descoperit trupul lui care nu a cunoscut stricăciunea. Iată că, după 700 de ani de la trecerea lui din această lume, oameni din toate colţurile ţării noastre vin cu sutele de mii pentru a-i cinsti sfintele moaşte în ziua sa de prăznuire - 27 octombrie - şi pentru a primi binecuvântare de la Dumnezeu spre iertarea păcatelor şi vindecarea diferitelor suferinţe trupeşti şi sufleteşti cu care se confruntă omul timpurilor noastre.

Importanţa sfântului pentru lumea de astăzi a fost subliniată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în urmă cu patru ani la sărbătoarea Cuviosului Dimitrie: „Prezenţa moaştelor Sfântului Dimitrie cel Nou pe Colina Bucuriei din Bucureşti vorbeşte lumii de astăzi despre harul şi binecuvântarea pe care Dumnezeu le dăruieşte, prin sfinţii Săi, celor care se roagă Lui cu credinţă. Pelerinajul la racla cu sfintele sale moaşte şi faptele minunate petrecute cu cei care s-au rugat Sfântului Dimitrie cel Nou, cerându-i ajutor în vreme de încercare şi suferinţă, ne cheamă la o călătorie spirituală către Împărăția cerurilor, întrucât aceasta constituie scopul principal al existenţei noastre pe acest pământ, după cum ne învaţă Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, Care ne spune: «Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu!»” (Matei 6, 33).


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!