Actualitate religioasă
Dar pentru copiii oneșteni cu probleme de vedere

Dar pentru copiii oneșteni cu probleme de vedere

12 Ianuarie 2018

Protoieria Onești, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, se îngrijește de sănătatea copiilor, punând la dispoziția celor care au nevoie un aparat medical (sinoptofor) destinat eliminării simptomelor astenopiei acomodative, tulburare care apare frecvent la persoanele care petrec 10-12 ore pe zi în fața calculatorului.

Aparatul achiziționat de Protoieria Onești va fi pus la dispo­ziție gratuit tuturor copiilor din Onești și din împrejurimi care acuză simptomele astenopiei acomodative și care necesită tratament pentru eliminarea problemelor.

Banii necesari achiziționării sinoptoforului au fost strânși cu ocazia concertului caritabil de colinde susținut de Corala „Armonia”, din Constanța, dirijor Ion Iulian Dumitru, în Protoieria Onești.
„Demersul caritabil al concertului a constat în achiziționarea acestui aparat pentru Secția de oftalmologie a Spitalului Municipal «Sfântul Ierarh Dr. Luca» din Onești, în valoare de 24.000 de lei. Sperăm ca de beneficiile acestui aparat ultramodern să beneficieze cât mai mulți copii care acuză probleme de vedere”, ne-a declarat părintele protopop Ioan Bârgăoanu.

Tulburările de acomodație - așa-numita astenopie acomodativă - se manifestă în diferite feluri, cum ar fi: încețoșarea pasageră a vederii după un anumit interval de timp de lectură; dureri de cap, în a doua jumătate a zilei; oboseală după citit sau lucrul la calculator; ochi înlăcri­mați, senzație de ochi uscat sau mâncărimi oculare. De asemenea, vertij după lucrul la calculator; evitarea lucrului de aproape; închiderea unui ochi la citit; vedere dublă la citit (rândurile „fug”); probleme de învățare; citire înceată sau dificultăți în corectarea atribuțiilor contra timp.

Acest aparat proiectează o ima­gine către ochiul drept și una către ochiul stâng, iar pacientul manevrează cele două brațe ale sinoptoforului așa încât imaginile suprapuse să formeze o ima­gine nouă, completă. Pentru vindecare este nevoie de efectuarea de serii de exerciții la sinoptofor.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!