Actualitate
Dealul Patriarhiei, vizitat de turiști și pelerini

Dealul Patriarhiei, vizitat de turiști și pelerini

Miruna Maria Iftene, 06 Octombrie 2016

Aproape 30.000 de turiști din țară și de peste hotare au vizitat în vacanța de vară (lunile iulie-septembrie) Palatul Patriarhiei și Catedrala Patriarhală. Turiștii și pelerinii, care provin din țări europene, asiatice sau chiar de peste ocean, au fost însoțiți pe tot parcursul vizitei lor de ghizii Ansamblului Patriarhal. De asemenea, Palatul Patriarhiei a găzduit în această vară
mai multe evenimente importante din viața Bisericii Ortodoxe Române.

Începutul toamnei marchează momentul în care activitatea derulată pe parcursul lunilor iulie-septembrie în cadrul Palatului Patriarhiei poate fi evaluată prin rezultatele propriilor sale eforturi și strădanii. Bilanțul lunilor de vară ce tocmai s-au încheiat justifică efortul și reprezintă un prilej de bucurie și încredere că și pe viitor din ce în ce mai mulți vizitatori vor trece pragul palatului.
Numeroși turiști din țară și de peste hotare au ales să-și petreacă vacanța de vară vizitând obiective religioase și culturale din mai multe zone ale României. Dintre aceștia, au vizitat Palatul Patriarhiei și Catedrala Patriarhală aproape 30.000 de turiști din țări europene, precum Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Spania, Italia, Franța, Polonia, Germania, Olanda, Belgia, Elveția, Rusia, Portugalia, Estonia, Marea Britanie, Croația, Danemarca, Austria, Cipru, dar și din țări asiatice, precum Israel, Liban, Iordania, Siria, Japonia sau chiar de peste ocean, din Statele Unite ale Americii, Argentina, Brazilia și Mexic.

Prin intermediul programului „Cunoaște-ți țara”, inițiat de Coaliția de organizații „Acțiunea 2012”, au sosit la Bucureşti, din Republica Moldova, 800 de persoane. Programul își propune familiarizarea basarabenilor cu realitățile românești. Astfel, fiecare grup de persoane a vizitat diferite locuri reprezentative din București și orașe precum Brașov, Sibiu, Târgoviște, Timișoara, Cluj, Amara, Brăila, Galați, cu scopul de a cunoaște istoria și cultura țării noastre.

Printre turiștii lunilor de vară s-au regăsit mai multe grupuri de pelerini, atât din țară, cât și din străinătate. Referindu-ne la cea de-a doua categorie, putem enumera: un grup de preoți catolici din Germania, aparținând Diocezei de Mainz; un grup format din 100 de persoane din Atena, Grecia; 50 de pelerini din Spania, însoțiți de părintele Eduardo Seron din Congregația iezuită din Valencia; o delegație din Italia însoțită de pr. Pompiliu Nacu, parohul bisericii co­munității româ­nești din Milano Nord-Monza, și de pr. Roberto Pagani, reprezentantul Oficiului Ecumenic al Cardinalului Angelo Scola din Dioceza Milano; un grup de pelerini ortodocși din Iordania, Siria și Liban, însoțiți de Prea­sfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum, aflați în cadrul pelerinajului intitulat „Pe urmele Sfinților Martiri Brâncoveni”; un grup de pelerini de la Biserica Ortodoxă „Lady of Deliverance” din Byblos, ­Liban, însoțiți de către pr. Paul Jabbour; 50 de pelerini de la ­Biserica „Sfântul Andreas” din Nicosia, Cipru. De asemenea, Ansamblul Patriarhal a primit și vizita Înaltpreasfințitului Părinte ­Athenagoras, Mitropolitul Mexicului.

Din categoria pelerinilor din țară, amintim: un grup de credincioși de la Parohia Șuța Seacă din Arhiepiscopia Târ­goviștei, însoțiți de pr. Vârlan Florin; 50 de pelerini din localitatea Ostrov, județul Tulcea, însoțiți de pr. Emil Ionescu; 50 de enoriași ai Parohiei Grivița din orașul Slobozia, însoțiți de pr. Cristian Marian; un grup de pelerini de la Parohia Radila, localitatea Valea Călugărească, condus de pr. Vlad George.

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, 27 septembrie 2016, Palatul Patriarhiei a fost vizitat de către 50 de pelerini de la Parohia „Sfânta Sofia” din cartierul bucureștean Floreasca, însoțiți de pr. paroh Eduard Valentin Toader, dar și de multe alte grupuri de pelerini din țară aflate pe Colina Bucuriei pentru a participa la manifestările prilejuite de împlinirea a 300 de ani de la martiriul Sfântului Antim.

Pe perioada vacanței de vară, au sosit pe Colina Bucuriei pentru a vizita Catedrala Patriarhală și Palatul Patriarhiei și multe grupuri de copii și tineri: 50 de copii din clasele I-VIII de la Parohia „Sfântul Ilie”, Galați; un grup de copii însoțiți de pr. Alexandru Badea de la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Călărași; un grup de copii de la Parohia Moara Săracă, comuna Moara Vlăsiei, însoțiți de pr. Cornel Enache; mai mulți membri ai Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși Români, sector 5, București, împreună cu diac. Ștefan Iftene, președintele filialei.

Evenimente desfășurate pe Colina Bucuriei

Palatul Patriarhiei a găzduit în această vară mai multe evenimente importante, dintre care menționăm întâlnirea dintre reprezentanții Patriarhiei Române și cei ai Bisericii Suediei, la care au participat Prea­sfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, și Arhiepiscopul Anders Wejryd din Suedia, precum și un europarlamentar din Suedia; în cadrul întâlnirii s-au discutat mai multe proiecte ce vizează comunitățile de etnie rromă, precum și două acțiuni ce-au avut ca scop pregătirea Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea (ITO) 2016. Alte evenimente au fost întrunirea pre­oților din Arhiepiscopia Bu­cureștilor și conferința de presă dedicate ITO 2016. Seria evenimentelor a continuat cu desfășu­rarea ITO în perioada 1-4 septembrie 2016, care a fost urmată de Congresul interna­țional de teologie „Edu­cația religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale”. Cu acest prilej, a fost pusă în scenă de către Compania teatrală Civic Art din București piesa de teatru creștin „Calea Adevărului”. Un alt eveniment al lunii septembrie l-a constituit primirea de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participanților la Congresul național „Hristos împăr­tășit copiilor”, ediția a IX-a, ce s-a desfă­șurat la Centrul Național pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” din București.

Ghizii Ansamblului Patriarhal au însoțit turiștii și pelerinii pe tot parcursul vizitei lor pe Colina Bucuriei, oferindu-le explicații și informații despre istoricul Catedralei Patriarhale, al Palatului Patriarhiei, dar și despre alte obiective turistice ale Capitalei.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!