Moldova
Debutul anului şcolar la seminariile din Roman şi Huşi

Debutul anului şcolar la seminariile din Roman şi Huşi

Constantin Ciofu, 12 Septembrie 2018

Elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman au început luni, 10 septembrie 2018, cursurile noului an şcolar. La Catedrala Episcopală din Huşi s-a oficiat luni Te Deumul pentru elevii Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huşi.

În paraclisul Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman au început luni, 10 septembrie 2018, cursurile anului şcolar 2018-2019. Cu acest prilej, s-a oficiat o slujbă de Te Deum de către actuali şi foşti preoţi profesori ai acestei şcoli, sub protia arhimandritului Andrei Ioniţă, Mare Ecleziarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman. Cuvântul Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost citit de părintele Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, din care vă prezentăm un scurt fragment: „Anii pe care îi petreceţi aici sunt apostolatul vostru, sunt cadrul educaţional în care aveţi şansa de a pătrunde din perspectiva atâtor discipline teologice frumuseţea Ortodoxiei şi de a retrăi profunzimile cunoştinţelor patristice. Toate acestea sunt un tezaur pe care sunteţi chemaţi să-l apăraţi şi să-l valorificaţi, mărturisind şi altora prezenţa vie a lui Dumnezeu în lume şi în inima omului”.

La sfârşitul ceremoniei religioase, au luat cuvântul reprezentanţii oficialităţilor locale şi centrale. S-au evidenţiat totodată o serie de realizări gospodăreşti la care s-au implicat autorităţile locale pentru îmbunătăţirea condiţiilor din şcoală. S-au menţionat şi o serie de deziderate ale conducerii şcolii ce vizează noul an şcolar, atât în sfera provocărilor educaţionale, cât şi în cea a realizărilor gospodăreşti. Părintele Ionuţ Amărinii, directorul liceului, a mulţumit Părintelui Arhiepiscop Ioachim pentru că este alături de şcoala teologică romaşcană.

„Biserica are ca deziderat excelenţa”

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat luni, 10 septembrie, slujba de Te Deum în Catedrala Episcopală din Huşi cu prilejul începutului anului şcolar. La slujbă au participat elevii Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huşi, profesorii instituţiei, deputatul Aurel Căciulă şi primarul municipiului Huşi, Ioan Ciupilan. În cuvântul adresat celor prezenţi, Episcopul Huşilor i-a îndemnat deopotrivă, pe profesori şi pe elevi, să cultive performanţa, atât în viaţa personală, cât şi în actul didactic: „Cuvântul lui Dumnezeu şi tot ceea ce poate să îl înnobileze pe om rodeşte doar într-o inimă bună şi curată. Aceasta este vocaţia Bisericii, să avem grijă ca sufletele tinerilor să fie bune şi curate, pentru a avea disponibilitatea să asimileze ceea ce cadrele didactice le împărtăşesc de la catedră. (...) Biserica nu încurajează niciodată superficialitatea în niciun sector al vieţii ei. Întotdeauna Biserica are ca deziderat excelenţa, atât ca formare spirituală, cât şi în actul educativ. În lumea în care trăim, un om informat devine un om credibil. Un om fără cultură nu prezintă niciun fel de credibilitate. Poţi convinge pe cineva că eşti un om educat, elegant, civilizat, doar prin ceea ce ai în minte”.

La final, părintele Andrei Dragoş Zăgan, directorul seminarului, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Ignatie pentru binecuvântarea şi îndemnurile adresate. A urmat apoi mesajul transmis de domnul Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huşi, care i-a încurajat pe elevi şi a reiterat sprijinul pe care îl acordă actului didactic de calitate.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!