Transilvania
Delegații din Republica Moldova și Ucraina, în vizită în Protopopiatul Huedin

Delegații din Republica Moldova și Ucraina, în vizită în Protopopiatul Huedin

14 Noiembrie 2018

Mai multe delegații din Republica Moldova și Ucraina au vizitat sediul Protopopiatului Ortodox Huedin, Cantina Socială a protopopiatului și Catedrala Moților din Huedin. Aceste dele­gații au participat la proiectul „Folclor românesc în context transfrontalier”, organizat de Asociația Actived 2013 Huedin. Republica Moldova a fost reprezentată de tineri din localitățile Izbiște și Ungheni, iar Ucraina de tineri din Noua Suliță, Cer­năuți și Apșa de Jos. La sediul Protopopiatului Huedin, delega­țiile au fost primite de protopopul Dan Lupuțan, care le-a urat bun venit și a rostit o rugăciune de binecuvântare, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi”, iar apoi le-a vorbit despre istoria protopopiatului. Câțiva tineri au interpretat pricesne, iar la finalul vizitei, protopopul Dan Lupuțan le-a oferit membrilor delegațiilor cărți cu tematică duhovnicească. La rândul său, protopopul de Huedin a primit din partea pre­ședintelui Asociației Actived 2013 Huedin, Gheorghe Sobec, o medalie și o diplomă de mul­țumire pentru sprijinul acordat în organizarea și des­fă­șurarea spectacolului de muzică populară românească „La mulți ani, România!”, din cadrul proiectului educativ internațional „Folclor românesc în context transfrontalier”.

Delegațiile au vizitat, apoi, Catedrala Moților, unde au fost întâmpinați de parohul Ioan Morcan, care le-a vorbit despre istoria bisericii. La ieșirea din biserică, cei prezenți s-au recules la mormântul protopopului martir Aurel Munteanu, care a participat la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1918. Aici, profesorul Horea Dorin Matiș, directorul Liceului „Octavian Goga” din Huedin, le-a vorbit membrilor delegațiilor despre martiriul protopopului.

La Casa de Cultură din Huedin a urmat spectacolul „La mulți ani, România!”, unde tinerii din Republica Moldova și Ucraina au interpretat cântece patriotice. (Pr. Dan Mihai Muntean)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!