Diaspora
Descoperind Parisul în cheie ortodoxă

Descoperind Parisul în cheie ortodoxă

Alina Stănculescu, 29 Octombrie 2011

În 1998 ia fiinţă în inima Parisului Parohia ortodoxă "Sf. Parascheva şi Genoveva", capela omonimă funcţionând în spaţiul primit cu chirie de la Biserica Saint Sulpice. A doua parohie românească, după cea de pe strada St. Jean de Beauvais - Catedrala mitropolitană "Sf. Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail" a creştinilor ortodocşi români de la Paris -, este o comunitate tânără şi plină de râvnă duhovnicească şi culturală.

O cotitură şi lăsăm bulevardul şi Biserica Saint Germain des Prés în urmă, îndreptându-ne spre Grădina Luxemburg, arhicunoscutul parc din Cartierul Latin. Strada ne poartă drept în apropiere de Piaţa Saint Sulpice, cu impunătorul edificiu catolic, a cărui construcţie începe la mijlocul secolului al XVII-lea. Biserica omonimă, cândva aparţinând de abaţia benedictină Saint Germain des Prés, se înalţă sobră în cele două turnuri ale sale, a căror restaurare tocmai s-a încheiat vara trecută. Pentru parizianul grăbit, neaoş sau nu, peisajul, familiar nu ascunde nici o surpriză: havuzul Saint Sulpice în stil renascentist, primăria arondismentului 6 (Parisul este împărţit în 20 de arondismente sau sectoare), celebra librărie La Procure. Mărturisesc că nici eu, îndrăgind acest loc, nu mă aşteptam ca, într-o zi, să mi se descopere un alt chip al acestui spaţiu cunoscut. Un chip literalmente în profunzime.

Eveniment muzical creştin

Concertele de muzică religioasă şi clasică, ţinute în biserică sunt un fapt obişnuit în Oraşul Luminii. Afişe anunţând vreun anume concert împânzesc centrul. Aşa se face că şi eu, citind despre un concert de muzică religioasă, catolică şi ortodoxă, închinat Fecioarei Maria, la Saint Sulpice, m-am hotărât să asist. Concertul, aveam să înţeleg, era susţinut de coruri de amatori, formate din enoriaşi, catolici, respectiv ortodocşi. Astfel am luat cunoştinţă, într-o după-amiază tomnatică de duminică, de existenţa Coralei "Carmina Română". Cele două coruri au cântat cu multă dăruire imnuri de slavă Maicii Domnului, iar la sfârşit am fost invitaţi la "biserica românească de la Saint Sulpice". La o agapă creştinească.

În catacombele Bisericii Saint Sulpice

De afară, trecând pe lângă zidurile groase ale Bisericii Saint Sulpice, am pătruns, printr-o bortă cu uşă scundă, în subterană. Un decor de piatră, sec, nişte trepte şi o altă uşă, separând două spaţii. Pentru (mai mult sau mai puţin) înstrăinatul de casă, prima impresie e puternică. Clarobscurul lumânărilor de ceară, pupitrul cântăreţilor de strană (fără strane, doar scaune), catapeteasma într-o latură, umbrită, cele câteva icoane care împodobesc pilaştrii înalţi, greoi şi mirosul tămâierilor din ajun te transportă pentru o clipă înapoi. Şi întreg acel freamăt de oameni, grăbindu-se să încarce masa de bunătăţi pentru oaspeţi. Aceasta a fost prima mea întâlnire cu creştinii din Parohia ortodoxă românească "Sf. Parascheva şi Genoveva" de la Paris.

Capela "Sf. Parascheva şi Genoveva"

Capela parohiei întemeiate acum 13 ani este găzduită în cripta Sf. Francisc a Bisericii Saint Sulpice. Parohia are două hramuri, fiind sub ocrotirea a două sfinte dragi lumii creştine, Sf. Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, prăznuită pe 14 octombrie, şi Sf. Genoveva, patroana Parisului, celebrată pe 3 ianuarie. Părintele paroh este preotul Răzvan Ionescu, dublu licenţiat - inginerie biomedicală şi teologie, doctor în ştiinţe şi doctorand în teologie la renumitul Institut "Saint Serge" din Paris. În bisericuţă slujesc, pe lângă părintele Răzvan, încă trei preoţi români (Emilian Marinescu, Nicolae Florea şi Adrian Iuga) şi părintele diacon Octavian Dabija. Se întâmplă deseori ca aici să slujească şi preoţi ortodocşi străini (francezi, sârbi, ruşi, libanezi). Programul slujbelor aminteşte pe cel chinovial: Sfânta Liturghie de patru ori pe săptămână şi în zilele de sărbătoare din timpul săptămânii, dis-de-dimineaţă, ca să permită credincioşilor să meargă apoi la serviciu. Slujbele, mai ales Sf. Liturghie, şi predicile se ţin parţial şi în limba franceză, căci printre credincioşi sunt şi mulţi francofoni. Pomenirile, care se fac săptămânal, sâmbăta după Liturghie, se încheie cu o agapă unde se pun şi bucate gătite tradiţionale româneşti. Nu i-am remarcat pe nelipsiţii sărmani, prezenţi cete după fiecare parastas, în ţară.

Programul duhovnicesc de peste an

Mergeam cu drag la capelă şi pentru că atmosfera îmi amintea de anii studenţiei în România, de Biserica Rusă şi de tineretul care se adună acolo. Comunitatea este formată în special din oameni foarte tineri, studenţi care stau la Paris doar cât durează studiile şi cei care sunt stabiliţi deja acolo de mai multă vreme, mulţi cu copii, a căror prezenţă întăreşte sentimentul că te afli într-o mare şi vie familie. Parohia oferă enoriaşilor un program de cateheză duminicală, separat pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, ce se ţine într-o încăpere glacială, vizavi de capelă. În plus, prin grija comunităţii s-a înfiripat o bibliotecă, nu foarte mare, de cărţi religioase, majoritatea în limba română, care pot fi împrumutate gratis.

Sunt credincioşi care fac parte (aproximativ 20-30, români şi străini), cum pomeneam mai sus, din Corala "Carmina Română", înfiinţată în decembrie 2009, cu scopul promovării culturii româneşti - mai ales a muzicii tradiţionale, culte şi folclorice. Aceasta ţine concerte peste an, cum ar fi cel menţionat, sau cel din iarnă - de colinde - şi cele din anotimpurile mai călduroase, cu ocazia Sărbătorii Muzicii. Repertoriul este în principal românesc, atât muzică religioasă, cât şi laică.

Viaţa în parohie este ritmată de organizarea, prin strădania părinţilor şi a credincioşilor, a unor întâlniri duhovniceşti şi culturale. Anul acesta, în Postul Mare, la Capela "Sf. Parascheva şi Genoveva" s-a desfăşurat, după modelul iniţiat de ASCOR al Serilor filocalice, evenimentul intitulat "Cinci duminci de cateheză/film pe tema Decalogului", cu vizionarea filmului "Decalogul" al regizorului polonez Krzysztof Kieealowski. Amintim aici şi de masa rotundă dedicată memoriei teologului ortodox francez Olivier Clément, de la a cărui moarte s-au împlinit doi ani în ianuarie.

Asociaţia culturală ortodoxă "Sf. Parascheva şi Genoveva"

Actualmente, Parohia "Sf. Parascheva şi Genoveva" închiriază spaţiul de cult de la Biserica Saint Sulpice, însă acest provizorat nu este de dorit să mai dureze. În acest scop a fost creată această asociaţie, din fondurile căreia se va finanţa un proiect imobiliar, care va rezulta într-un lăcaş de cult propriu în zona pariziană sau în periferia imediată. Forma pe care o va lua acest proiect o cunoaşte doar Dumnezeu, ştiut fiind cât de scumpe sunt bunurile imobile în capitala Franţei. Nădăjduiesc că se va răzbi curând şi închei, reluând rugămintea părintelui paroh Răzvan: "Ştiind că rugăciunea multora face minuni în faţa lui Dumnezeu, să ne rugăm cu toţii să ne dăruiască Dumnezeu darul nepreţuit al slujirii în viitor într-un lăcaş de cult al nostru, care să mărturisească ortodox în spaţiul occidental pe Dumnezeul cel Viu, Cel în Treime închinat".

Site-ul parohiei poate fi consultat la ttp://www.orthodoxeroumain.com/home.htm.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!