Despăgubiri în Botoşani pentru recoltele afectate de secetă

15 Iunie 2007

▲ Despăgubirile sunt valabile pentru agricultorii care au pierdut, din cauza secetei excesive, recoltele de floarea-soarelui, soia şi porumb, cultivate în primăvara anului 2004 ▲ Astfel, pentru porumb boabe se acordă maxim 1.100 lei/ha, pentru floarea-soarelui - 450 lei/ha, iar pentru soia - 550 lei/ha ▲ Potrivit reglementărilor aprobate de Ministerul Agriculturii, nivelul maxim al despăgubirilor reprezintă 70% din cheltuielile efectuate până la data producerii fenomenului şi se acordă numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie ▲

Producătorii agricoli din judeţul Botoşani, care au pierdut, din cauza secetei excesive, recoltele de floarea-soarelui, soia şi porumb, cultivate în primăvara anului 2004, vor primi despăgubiri, potrivit unei hotărâri adoptate, miercuri, în şedinţa de Guvern. Actul normativ declară starea de calamitate naturală în agricultura judeţului Botoşani pentru culturile însămânţate în 2004 şi stabileşte nivelul maxim al sumei ce poate fi acordată ca despăgubire. „La Botoşani, pentru o situaţie de calamitate naturală produsă în 2004, o firmă a rechemat în judecată Ministerul Agriculturii. Procedura a parcurs toate treptele în instanţă şi, în final, s-a ajuns la o soluţie irevocabilă şi definitivă. Am fost obligaţi să venim în Guvern, în urmă cu o săptămână, cu o notă. Dacă nu procedam aşa, începeam să plătim penalizări pe zi“, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Decebal Traian Remeş, într-un conferinţă de presă ţinută la Palatul Victoria.

Pentru un hectar de porumb afectat de secetă, agricultorul primeşte 1.100 de lei

Hotărârea adoptată, miercuri, de Guvern, stabileşte sumele maxime ce se acordă ca despăgubire pe unitatea de suprafaţă. Astfel, pentru porumb boabe se acordă 1.100 lei/ha, pentru floarea-soarelui - 450 lei/ha, iar pentru soia - 550 lei/ha. Potrivit reglementărilor aprobate de Ministerul Agriculturii, nivelul maxim al despăgubirilor reprezintă 70% din cheltuielile efectuate până la data producerii fenomenului şi se acordă numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie. Potrivit estimărilor efectuate de autorităţile judeţene, pentru despăgubirea producătorilor agricoli din judeţul Botoşani sunt necesari 62.600 lei, bani care se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2007. Ministrul Remeş a precizat că de aceste despăgubiri beneficiază doar producătorii care au depus documentaţia la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a judeţului Botoşani, în cursul anului 2004, întocmită conform prevederilor legale. Pentru a primi aceşti bani, în vederea acordării de despăgubiri producătorilor agricoli, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a judeţului Botoşani trebuie să depună documentaţia necesară la MADR, în termen de 30 de zile, de la data intrării în vigoare a hotărârii.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!