Banat
Despre Dialogul dintre teologie, filosofie și știință

Despre Dialogul dintre teologie, filosofie și știință

Pr. Filip Albu, 09 Noiembrie 2017

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad a găzduit zilele trecute simpozionul național interdisciplinar „Adevăr, Cunoaștere, Credință - perspective științifice, filosofice și teologice”. Prin intermediul Centrului de Studii Teologice-Istorice și de Prognoză Pastoral-Misionară, s-au reunit anul acesta specialişti din arii diferite ale cercetării, afiliați centrelor universitare din: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Arad.

În prezența Înaltprea­sfin­țitului Părinte dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a coordonatorilor acestui proiect: pr. prof. dr. Cristinel Ioja, conf. dr. Adrian Lemeni și a diac. lect. dr. Sorin Mihalache, par­ticipanții la simpozion au formulat concluziile finale degajate în urma referatelor și a discuțiilor purtate.

Între elementele care eviden­țiază necesitatea dialogului dintre teologie, filosofie și știință în spațiul românesc actual  partici­panții au subliniat următoarele: „descoperirile din domeniul fizicii, medicinei, dar și din alte domenii conexe și strânsa lor core­lație cu datele regăsite în teologia și spiritualitatea ortodoxă; necesitatea dialogului dintre teologie, filosofie și știință întrucât evidențiază conver­gențe relevante pentru toți cei interesați să realizeze o cunoaș­tere integrativă; necesitatea abordărilor apologetice într-o lume globalizată și secularizată; existența unor locuri de convergenţă unde se întâlnesc gândirea patristică bazată pe Reve­lație, reflexia filosofică și descoperirile recente ale știin­țelor; existența unor abordări scientiste, sceptice, unilaterale, a unor teme unilaterale, prezente în mass-media și în spațiul academic, care își revendică apar­tenența la dialogul dintre teologie, filosofie și știință; o mai bună corelare a obiectivelor cercetării specifice fiecărui domeniu cu nevoile de stringente ale omului și cu viața creștină”.

Totodată, aceștia și-au exprimat bucuria și mulțumirea pentru buna organizare a manifestării, ambientul academic creat fiind unul propice pentru desfă­șurarea lucrărilor simpozio­nului.
În încheiere, Înaltpreasfin­țitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mulțumit, mai întâi, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru promovarea dialogului dintre Teologie, Filosofie și Știin­ță, în partea de vest a țării, și a apreciat contribuția participan­ților, precum și rolul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad în organizarea acetui eveniment academic de anvergură și cu multiple reverberații nu doar pentru mediul teologic-bisericesc. Programul manifestărilor s-a încheiat cu vizitarea unor obiective cultural-bisericești din Arhiepiscopia Aradului.

Organizarea și desfășurarea simpozionului interdisciplinar a avut loc cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin purtarea de grijă a Înalt­preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei și cu implicarea Centrului de Dialog și Cercetare în Teologie, Filosofie și Știință al Universității din Bucureşti, al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință al Universității „Al. Ioan Cuza” din Iași şi al Centrului de Studii Teologice-Istorice și de Prognoză pastoral-misionară al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!