Dezastrul ecologic se agravează în Marea Neagră

13 Noiembrie 2007

Autorităţile ruse au lansat o operaţiune de salvare şi de limitare a daunelor ecologice, după ce o puternică furtună a scufundat mai multe nave şi a rupt în două un petrolier în zona strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, între Rusia şi Ucraina.

Cel puţin 3 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 8 sunt date dispărute. Câteva mii de tone de păcură s-au scurs în mare, iar din cele 10 vase scufundate, 3 erau încărcate cu mii de tone de sulf.

Corespondenţii de presă transmit că lângă portul Kavkaz se observă deja consecinţele ecologice - mari pete negre plutesc pe apă şi acoperă o porţiune din mal, multe păsări fiind năclăite în păcură. Serviciile de urgenţă ucrainene au început o operaţiune de limitare a daunelor ecologice, folosind substanţe absorbante, dar eforturile sunt împiedicate de vremea defavorabilă. Furtuna rămâne la fel de puternică, înregistrându-se valuri de 6 metri.

Strâmtoarea Kerci face legătura dintre Marea Neagră şi Marea Azov, separând peninsula Crimeea din vest de peninsula Taman din est. Strâmtoarea are o lăţime între 4,5-15 km şi până la 18 de metri adâncime.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!