Theologica
Dezlegarea la pește, mângâiere în urcușul postului

Dezlegarea la pește, mângâiere în urcușul postului

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 04 Decembrie 2017

În Biserica Ortodoxă există zile de post în care s-a rânduit de către Sfinţii Părinţi să se facă dezlegare la peşte. Acest lucru înseamnă consumarea mâncărurilor de post, plus untdelemn, vin şi peşte.

Din calendarul bisericesc aflăm că săptămâna aceasta, deși ne aflăm în perioada duhovnicească a Postului Crăciunului, singura zi în care nu se mănâncă pește este vineri, 8 decembrie. În aceste zile Biserica dezleagă la peşte îmbinând postirea cu mângâierea.

Tipicul cel Mare al Sfântului Sava menţionează prezenţa încă din vechime a dezlegării la peşte în posturi. Însemnătatea acestei dezlegări este multiplă. În primul rând dezlegarea la peşte este privită ca o mângâiere acordată credincioşilor în urcuşul duhovnicesc al postului. În acelaşi timp perioada de post în care ne aflăm are în prim plan Naşterea Domnului, eveniment unic în istoria neamului omenesc, care transformă acest urcuş duhovnicesc în unul al bucuriei şi al celebrării Copilului din ieslea Betleemului, Mântuitorul Iisus Hristos, al Cărui nume pentru creştinii primelor veacuri era simbolizat prin peşte, literele acestui cuvânt în limba greacă - ICHTIS - fiind iniţia­lele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”.

Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor. Așadar, dacă în anumite zile suntem chemaţi să mâncăm doar hrană uscată sau legume fierte, în altele avem dezlegare la peşte.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!