Moldova
Din construcţiile proiectate către locaşurile veşnice

Din construcţiile proiectate către locaşurile veşnice

Flavius Popa, 14 Martie 2018

Ieri, 13 martie 2018, preoţi, monahii, rude apropiate, dar şi persoane ce au dorit să aducă un ultim omagiu au participat la slujba Înmormântării inginerului Vasile Dascălu, săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, delegatul Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, la biserica Cimitirului „Sfinţii Petru şi Pavel" din Iaşi.

Din soborul preoţilor a făcut parte părintele arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, părintele prof. dr. Gheorghe Petraru, profesor al Facultăţii de Teologie, dar şi părintele Narcis Constantin Axinte, consilier în cadrul Sectorului de asistenţă socială din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor. Răspunsurile la strană au fost oferite de psalţii Catedralei Mitropolitane.

În predica sa, Preasfinţitul Părinte a exprimat câteva cuvinte referitoare la personalitatea inginerului Vasile Dascălu, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România: „Putem spune că domnul inginer a fost un om original, cultivat până la erudiţie. Trăia în şi prin activitatea lui. Avea rectiliniaritate în toate. Era de o corectitudine exemplară. Munca sa avea ceva măreţ. A fost foarte bine pregătit profesional, experimentat, deţinând un volum impresionant de cunoştinţe metodice şi tehnici de lucru, fiind devotat profesiei sale, pe care a transformat-o în artă. Prin ţinuta sa, prin profesionalismul său şi, nu în ultimul rând, prin nobleţea şi comportamentul pe care le dovedea în orice împrejurare, s-a impus drept o personalitate de marcă în acest domeniu".

În cadrul slujbei s-a dat citire mesajului de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe care îl redăm mai jos.

Un expert în construcţii şi în consolidări de monumente istorice: Prof. dr. ing. Vasile Dascălu (1937-2018)

Cu adâncă întristare am aflat despre trecerea din această viaţă a prof. dr. ing. Vasile Dascălu, renumit expert în domeniul proiectării de structuri în construcţii, om de aleasă calitate sufletească şi fiu al Bisericii noastre Ortodoxe, care a înmulţit cu pricepere şi hărnicie talanţii primiţi de la Dumnezeu în anii vieţii pământeşti.

Născut în localitatea Oglinizi, comuna Răuceşti - judeţul Neamţ, la 5 iulie 1937, a purtat cu demnitate educaţia tradiţională primită în familie şi s-a îndreptat, după absolvirea studiilor liceale, către învăţământul superior tehnic, fiind un strălucit absolvent al Facultăţii de Construcţii din cadrul Politehnicii ieşene, secţia Construcţii Civile, Industriale şi Agricole. Anii de tinereţe i-a dedicat activităţii la Trustul de Construcţii Industriale şi la Institutul de Cercetare şi Proiectare ICPROM din Iaşi.

A urmat studii doctorale, în ţară şi în străinătate, obţinând în anul 1974 titlul de doctor inginer. Rezultatele muncii sale asidue au fost recunoscute prin certificate şi brevete de invenţii, dar şi prin încredinţarea unor responsabilităţi manageriale în instituţiile în care a lucrat. De asemenea, ca director al ICPROM Iaşi a obţinut rezultate remarcabile la nivel naţional.

Cu experienţa şi competenţa dobândite în anii tinereţii, după anul 1990 s-a dedicat cu pasiune restaurării ansamblurilor monumentale şi coordonării unor proiecte de mare complexitate, împreună cu alţi specialişti în domeniul construcţiilor, şi formării noilor generaţii de ingineri constructori, la Universitatea Ecologică „Dimitrie Cantemir" din Iaşi.

În timpul păstoririi noastre la Iaşi, ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, am apreciat profesionalismul şi seriozitatea cu care prof. dr. ing. Vasile Dascălu s-a dedicat multor proiecte de mare anvergură pentru consolidarea şi restaurarea monumentelor de arhitectură din regiunea Moldovei, componente ale patrimoniului cultural naţional. Cooperarea noastră de durată cu firma Romexpert Grup, al cărei director era, s-a împlinit îndeosebi la monumente reprezentative pentru Moldova şi pentru întreaga ţară: Ansamblul monument istoric Mănăstirea Agapia (1996-2007), Catedrala Mitropolitană din Iaşi (1997-2007), Biserica "Sf. Sava" şi Mănăstirea Golia din Iaşi, Biserica „Sf. Nicolae" - Holboca, Mănăstirea Bârnova.

Proiectul realizat pentru conservarea şi restaurarea Catedralei Mitropolitane din Iaşi de către prof. dr. ing. Vasile Dascălu, împreună cu prof. Alexandru Cişmigiu din Bucureşti, de o mare ingeniozitate şi creativitate, executat de firma Construcţii UNU (director: dl Alexandru Marian), a făcut ca o catedrală monumentală să devină o catedrală puternică şi din punctul de vedere al rezistenţei la trecerea anilor şi a veacurilor. Rememorăm ziua de 11 octombrie 2007, în apropierea sărbătorii Sfintei Parascheva, slujba de resfinţire a altarului Catedralei Mitropolitane din Iaşi. I-am conferit atunci cu apreciere şi recunoştinţă dlui Vasile Dascălu „Crucea Moldavă", cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, şi am văzut pe chipul lui bucuria şi lumina împlinirii lucrului bine făcut.

Prin tot ceea ce a făcut pentru oameni şi pentru biserici, prof. Vasile Dascălu şi-a pregătit haina de lumină, pentru mutarea către locaşurile veşnice, acolo unde „nu este nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit".

În aceste momente de tristă despărţire, transmitem întreaga noastră compasiune celor îndoliaţi şi ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat din morţi să odihnească sufletul credinciosului prof. Vasile Dascălu în lumina, iubirea şi pacea Preasfintei Treimi, iar celor îndureraţi să le dăruiască mângâiere şi întărire. Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări pentru familia îndoliată,

† DANIEL

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!