Dobrogea, Muntenia şi Moldova, cele mai afectate de secetă

04 Iunie 2007

Dobrogea, Muntenia, Moldova şi sud-estul Olteniei sunt zonele cel mai puternic afectate de secetă, cu cele mai mari valori ale deficitelor de umiditate din sol la grâul de toamnă şi la porumb, au declarat reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). „În prezent, zonele cele mai afectate de fenomenul de secetă pedologică (în sol - n.r.) cu diferite grade de intensitate - moderată, puternică şi extremă - sunt zonele agricole din sud-estul, sudul şi estul ţării, rezerva de umiditate având valori scăzute şi chiar deosebit de scăzute, atât în culturile de toamnă - orz şi grâu -, cât şi cele de primăvară - porumb, floarea-soarelui“, a declarat şeful Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.

De asemenea, aceasta a explicat că, din cauza secetei, pe arealele din Dobrogea, Bărăgan şi Moldova, plantele prezintă o stare de vegetaţie slabă şi sunt neuniform răsărite şi dezvoltate. Potrivit reprezentantului ANM, în baza datelor meteorologice din data de 30 mai 2007, atât pentru culturile de grâu de toamnă, cât şi pentru cele de porumb, cele mai mari valori ale deficitelor de umiditate din sol se înregistrează în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei şi în zona sud-estică a Olteniei.

În ceea ce priveşte sud-vestul şi centrul ţării, şeful Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul ANM a precizat că precipitaţiile înregistrate în aceste zone, în perioada 16-29 mai, au dus la o îmbunătăţire a rezervei de apă din sol pentru culturile de primăvară. Astfel, potrivit Elenei Mateescu, gradul de aprovizionare cu apă a solurilor din aceste zone se situează în limite satisfăcătoare până la optime. „În aceste condiţii, s-a produs o revigorare a stării de vegetaţie la culturile de porumb şi floarea-soarelui din aceste zone“, a mai spus şeful Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul ANM.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!