Theologica
Dreptul Iov, pildă a răbdării

Dreptul Iov, pildă a răbdării

Sfântul și Dreptul Iov a fost pomenit, duminică, 6 mai, în calendarul Bisericii noastre şi este socotit de toată creștinătatea pildă de răbdare în încercările vieții, îngăduite de Dumnezeu.

Despre acest exemplu de smerenie în suferință aflăm din Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, din cartea care îi poartă numele, el întruchipând imaginea omului drept care suferă și pierde tot ceea ce a primit în dar sau a agonisit cu multă osteneală. Iov a fost un bărbat cinstit, drept și temător de Dumnezeu. Era om extrem de bogat pentru timpul său. Avea 10 copii şi avere încât nimeni nu-l egala în cinste şi renume.

În al optulea deceniu de viaţă, Dumnezeu a îngăduit să cadă asupra lui cumplite ispite aduse de diavol. Astfel, acest om, pios și bogat, pierde orice avere. Turmele îi sunt furate sau distruse de intemperii, slujitorii săi sunt ucişi, iar toţi copiii lui mor într-o nenorocire. Încercările lui continuă fiind chinuit cu lepră şi cu răni îngrozitoare, însă nici acum Iov nu a hulit numele Domnului. În ciuda acestor nenorociri de neînţeles în logica omenească, care în doctrina vremii despre retribuţie sunt în contrast eclatant cu pietatea lui, Iov nu are nici un cuvânt de reproş pentru Dumnezeu, ci se înduplecă fără răzvrătire la acest destin inexplicabil. Din Scriptură aflăm că Iov, atât de curajos în suportarea durerii, a rostit celebrele cuvinte: „Gol am ieşit din sânul mamei mele, gol mă voi întoarce în pământ. Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat” (Iov 1, 21).

După toate cele îndurate, Dumnezeu i-a întors deplin sănătatea, i-a dat bogății mai mari decât avusese înainte și i-a dăruit alți șapte fii și trei fiice. Astfel, Dumnezeu l-a binecuvântat pe slujitorul său mai mult decât înainte. Iov a trăit alţi 140 de ani, durată a patru generaţii, şi moare „bătrân şi încărcat de zile” (Iov 42,17).

Prin suferinţa sa, acceptată, trăită în fidelitate şi iubire faţă de Dumnezeu, Iov preînchipuie Răstignirea lui Hristos pe Cruce. El, Cel Drept, ia asupra Sa suferinţele tuturor oamenilor şi prin Învierea Sa deschide drumul fiecărei persoane spre Rai. Iov este considerat un model de răbdare pentru fiecare suferinţă pe care Dumnezeu o îngăduie asupra noastră, fiind de asemenea şi o imagine profetică a suferinței Domnului Hristos.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!