Drumeţie prin Alpii Elveţieni

ştefan Mărculeţ, 21 August 2008

Pentru cele mai reuşite vacanţe, Elveţia reprezintă una dintre destinaţiile care pot să ofere toate ingredientele în acest sens. Peisajele naturale, ospitalitatea oamenilor, delicatesele culinare, toate fac din Elveţia locul ideal pentru o vacanţă. Alpii Elveţieni, prin frumuseţea lor, atrag anual sute de mii de turişti din întreaga lume, completând harta turistică a ţării cantoanelor.

Munţii Alpi, comoară nepreţuiă a Europei, traversează şi împodobesc ţări precum Austria, Slovenia, Italia, Elveţia, Lichtenstein, Germania şi Franţa. Unici prin frumuseţea lor, prin fauna şi vegetaţia specifică, uimitori prin măreţia lor (vârful Mont Blanc este cel mai înalt din Europa şi atinge 4.808 metri), Alpii atrag anual milioane de turişti din întreaga lume. Numele acestor munţi provine din latinescul „albus“, însemnând „alb“ sau „altus“, care înseamnă „înalt“, termenii influenţând franţuzescul „alps“. Unii specialişti sunt de părere că termenul are rădăcini mult mai profunde, în cultura celtică sau liguriană.

Mândria Elveţiei

Alpii Elveţieni reprezintă partea centrală a lanţului muntos, fiind numiţi şi Alpii Centrali. Munţii cuprind 61% din suprafaţa Elveţiei, aproximativ 41, 285 km pătraţi, ceea ce reprezintă doar 13% din suprafaţa totală a Munţilor Alpi. Munţii au făcut din micuţa Elveţie una dintre cele mai căutate destinaţii turistice. Cel mai înalt vârf alpin din Elveţia este Dufourspitze, care atinge 4.634 de metri şi se află în sudul ţării, aproape de graniţa cu Italia. Totuşi, cel mai înalt lanţ alpin care traversează Elveţia este Dom, munte ce se înalţă până la 4.545 de metri. Alpii elveţieni sunt împărţiţi de râul Rhine în Alpii de Vest şi cei de Est, adesea primind numele cantoanelor pe care se întind: Alpii Bernezi, Alpii Urner sau Alpii Glarus. Izvoarele naturale din Alpii elveţieni reprezintă 6% din apa pură a planetei, de aceea Elveţia este numită uneori şi „Turnul de apă al Europei“.

Gstaad, inima Elveţiei

Cu toate că urcatul până la cele mai înalte vârfuri din Alpii Elveţieni înseamnă o dovadă de curaj şi de îndemânare şi din partea alpiniştilor profesionişti, turistul obişnuit poate urca în diferite locaţii din Alpii Elveţieni până la 3.000 de metri fără eforturi prea mari. Una dintre destinaţiile cele mai căutate atât pentru frumuseţea zonei, cât şi pentru condiţiile create, este Gstaad, o regiune turistică situată în cantonul Berna, în apropiere de cantonul Vaud. Pe lângă faptul că este situată la 1.500 de metri altitudine, regiunea Gstaad face şi trecerea între partea francofonă a Elveţiei şi cea germanofonă. Turiştii pot ajunge uşor la Gstaad pe jos, cu maşina sau cu bicicleta. Aici vor găsi sate de vacanţă cu sute de locuri, peisaje mirifice, zone de agrement, restaurante cu specific naţional, precum şi alte lucruri minunate care pot încununa o vacanţă.

Popas la Château d’Oex

Un drum îngust şi anevoios îndrumă turiştii ajunşi la Gstaad spre un mic lac situat la 1.645 de metri altitudine, unde liniştea şi aerul curat pot să facă uitate grijile cotidiene. Lacul Retaud este „păzit“ de o cabană unde turistul poate găsi un loc de odihnă şi poate savura delicioasele specialităţi ale bucătăriei elveţiene. O altă atracţie pentru turişti este localitatea alpină Château d’ Oex. Aici se poate schia, se poate participa la sărbătorile şi evenimentele locale, cum ar fi Săptămâna Baloanelor, organizată în luna ianuarie, ori se poate viziona o piesă de teatru în biserica de aici, sau se poate pot audia un concert de muzică clasică. Locaţia se află la câţiva kilometri de Gstaad, în cantonul Vaud.

Vacanţă la 3.000 de metri

Iubitorii de schi, dar şi cei care doresc să admire zona de la peste 3.000 de metri altitudine, Glacier 3.000 este locul ideal. Din regiunea Gstaad, mai precis localitatea Col du Pillon, telecabinele îi duc pe turişti în mica lume creată la Glacier 3.000. Călătoria panoramică este destul de scumpă, dar pentru 15 minute, ea oferă un peisaj splendid, călătorii având posibilitatea să admire zone alpine unice, precum Eiger, Monch, Jungfrau sau Matterhorn. La destinaţie, turistul descoperă faimosul restaurant Botta, proiectat de celebrul arhitect elveţian Mario Botta, hoteluri, Alpine Coaster, cea mai înaltă pistă pentru bob, piste pentru schi, autobuze pentru zăpadă, sănii trase de câini, terase panoramice situate la 3.209 metri.

Peste 100 de ani de turism alpin

Primele cuceriri ale vârfurilor din Alpii Elveţieni aparţin unor căţărători britanici, care au au atins rând pe rând, piscuri precum Jungfrau în 1811, Piz Bernina în 1850, Dufourspitze în 1855, Dom în 1858 sau Weisshorn în 1861. Câţiva ani mai târziu, s-au construit în Alpii elveţieni primele hoteluri şi zone de turism montan, precum cele din Mount Rigi în 1873 sau Gornergrat în 1898. Cele mai căutate destinaţii turistice sunt în timpul iernii, în Valais, Bernese, Oberland şi Rubunden. Autorităţile au pus la dispoziţia truriştilor o reţea de mijloace de transport, care te pot duce aproape de locaţiile cele mai căutate. Glacier Express, celebrul tren care străbate viaductul Landwasser şi tunelurile create încă din 1882, de Gotthard Rail Tunnel şi de Simplon Tunnel, reprezintă o modalitate simplă şi eficace de a călători prin Alpii elveţieni.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!