Banat
Duminica după Naşterea Domnului, în Banat

Duminica după Naşterea Domnului, în Banat

În ultima duminică din anul calendaristic 2017, numită și Duminica după Naşterea Domnului, credincioșii bănățeni au participat la Sfânta Liturghie, oficiată în catedralele, bisericile și mănăstirile din cuprinsul Mitropoliei Banatului. Cu acest prilej, ierarhii bănățeni au rostit cuvinte de învățătură care au evidențiat importanța soteriologică a nașterii Pruncului Iisus.
Preoţii şi credincioşii de la Parohia Arad-Centru au trăit bucuria duhovnicească de a-l avea în mijlocul lor, în ultima duminică din 2017, pe Înaltprea­sfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei.

Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi ai Catedralei Vechi, în prezenţa oficialităţilor locale şi a unui mare număr de credincioşi, care, ca de fiecare dată, au umplut locaşul de cult. Din sobor au făcut parte părintele Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, părintele paroh Traian Micoroi, părintele prof. Ioan Tulcan, părintele Teodor Pavel, părintele Ioan Lazăr, părintele Eugen Crişan, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, arhid. Iov Orădan şi diac. Viorel Herlo.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul a spus că sărbătorile Crăciunului și ale începutului noului an oglindesc evenimentele însemnate din istoria sfântă, consemnate sau profeţite, prefigurate şi împlinite, unele dintre ele, din această perioadă, fiind cântate nu doar de imnografia bisericească, ci şi de colindele ce-i angajează pe credincioşi, îndeosebi familiile creştine, la o cât mai aleasă purtare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Armonia, dirijat de maestrul Ovidiu Boar.

Slujire arhierească în Parohia Arad-Gai

Duminica după praznicul Naşterii Domnului a fost deosebită pentru comunitatea credincioşilor din Parohia Arad-Gai. La orele dimineţii, a poposit în mijlocul credincioşilor Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, înconjurat de soborul slujitor şi în prezenţa numărului mare de credincioşi veniţi pentru a primi arhiereasca binecuvântare înainte de începerea noului an. Din sobor au făcut parte părintele paroh Caius Cuţaru, preotul Nicandru Cuţaru, fost preot paroh, şi arhid. Gheorghe Lehaci. Cu acest prilej, Prea­sfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a prezentat suferinţele prin care a trecut Mântuitorul Hristos la venirea Sa în lume: naşterea în iesle, fuga în Egipt, martiriul pruncilor ucişi de Irod; precum şi toate încercările de înlăturare a Persoanei Mântuitorului şi a lui Dumnezeu de la Irod şi până în zilele noastre, prin înlăturarea simbolurilor religioase din şcoli şi instituţii, prin interzicerea slujbelor religioase la început de an şcolar, lupta dusă prin mijloacele mass-media contra Bisericii. De asemenea, Prea­sfinţia Sa a îndemnat la păstrarea tradiţiilor noastre străbune şi româneşti, mai ales cu prilejul sărbătorilor mari din timpul anului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei. La final, Preasfinţia Sa a transmis binecuvântările chiriarhului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei. În numele întregii comunități, preotul paroh dr. Caius Cuţaru a adus mulțumiri ierarhului pentru binecuvântarea arhierească oferită credincioşilor comunităţii parohiale din cartierul arădean Gai şi tuturor celor prezenţi la sfânta slujbă.

Slujire arhierească în Reșița

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a rugat în ultima zi din anul civil împreună cu preoții și credincioșii Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din cartierul reșițean Moroasa Luncă. Fiind zi de sărbătoare, foarte mulți credincioși au venit la sfânta biserică și l-au întâmpinat pe ierarh la orele dimineții. Părintele Episcop Lucian a sfințit două troițe ce au fost amplasate în curtea sfântului locaș. După slujba de sfințire, chiriarhul a să­vârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. „Am ales să fim împreună cu credin­cioșii acestei parohii în ultima zi a anului 2017, an închinat sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești. Am venit să anticipăm pe de-o parte hramul bisericii, iar pe de altă parte să sfințim cele două troițe în acest an, pentru că pe cele două cruci este zugrăvit chipul Mântuitorului Iisus Hristos răstignit, de aceea am socotit să încheiem frumos anul omagial al sfintelor icoane. Într-adevăr, această curte a bisericii din inima Reșiței astăzi s-a înnobilat prin sfințirea celor două troițe”, a sub­liniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Parohia cu hramurile „Sfântul Vasile cel Mare” şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a fost înființată în anul 2002 și numără 1.438 de familii și peste 4.800 de credincioși. Piatra de temelie a locaşului de cult a fost pusă pe 4 martie 2007 de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, iar lucrările de construire au debutat în primăvara anului 2008. Biserica din cartierul reșițean Moroasa Luncă a fost finalizată în anul 2014.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!