Actualitate religioasă
Duminica Mironosiţelor sărbătorită de bănăţeni

Duminica Mironosiţelor sărbătorită de bănăţeni

Darius Herea, 20 Mai 2013

În Duminica Mironosiţelor, credincioşii bănăţeni s-au rugat în bisericile de enorie pentru sănătate şi iertarea păcatelor, unele comunităţi bucurându-se şi de binecuvântarea ierarhilor care îi păstoresc.

Înalt Preasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a efectuat, în Duminica Mironosiţelor, o vizită pastorală în Parohia Şagu, Protopopiatul Arad, la invitaţia preotului paroh Dorin Ştefan şi a parohienilor. În după-amiaza zilei, în Catedrala Veche a Aradului, în prezenţa corpului profesoral, a absolvenţilor promoţiei 2013 a Seminarului Teologic Ortodox din Arad, a părinţilor şi a altor credincioşi, IPS Timotei a participat la slujba Vecerniei, în cadrul căreia s-au adus rugăciuni de mulţumire pentru împlinirea unui ciclu din viaţa elevilor seminarişti. În cuvântul adresat elevilor absolvenţi ai clasei a XII-a, IPS Timotei a făcut referire la omagierea Sfinţilor Împăraţi şi a părintelui Dumitru Stăniloae, în cursul acestui an, cu însemnătatea încununării unei slujiri a lui Dumnezeu şi a oamenilor. Arătând că încheierea studiilor seminariale în acest an omagial pune o pecete promiţătoare pe strădania promoţiei de acum, ierarhul a adresat cuvinte de felicitare elevilor şi profesorilor, prin care i-a responsabilizat pe fiecare deopotrivă. În încheiere, pr. prof. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic arădean, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Timotei pentru participare şi pentru permanenta grijă purtată acestei instituţii de teologie ortodoxă.

Slujiri arhiereşti în Episcopia Caransebeşului

Cu prilejul prăznuirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a poposit duhovniceşte zilele acestea în Filia Ohaba, Parohia Cornereva din Protopopiatul Băile Herculane şi în Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraşul Oţelu Roşu, Protopopiatul Caransebeş. Astfel, sâmbătă, 18 mai, la orele dimineţii, Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat lângă biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Filia Ohaba. La slujbă au participat numeroşi credincioşi, precum şi autorităţi locale.

În Duminica a III-a după Paşti, a Mironosiţelor, ierarhul Banatului Montan, Preasfinţitul Lucian, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraşul Oţelu Roşu. De asemenea, a sfinţit noua clopotniţă, a binecuvântat lucrările exterioare efectuate la sfânta biserică şi a inaugurat noul magazin diecezan din localitate. În cadrul slujbei, pr. paroh Liciniu Gheorghe Oltean a fost hirotesit iconom-stavrofor. La final, corul Episcopiei Caransebeşului a interpretat un buchet de cântări închinate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Piesa de teatru „Mironosiţele“

În după-amiaza zilei de duminică, 19 mai, în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea“ a Episcopiei Caransebeşului, s-a desfăşurat piesa de teatru „Mironosiţele“, în distribuţia elevilor Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu“ din Caransebeş, a celor de la Liceul Teoretic „Traian Doda“ şi a celor de la Liceul Pedagogic „C.D. Loga“ din localitate. Momentul cultural s-a bucurat şi de prezenţa Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, aceasta fiind înscrisă în programul manifestărilor „Zilelor credinţei şi culturii în Caraş-Severin“, ediţia a VII-a.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!