Actualitate religioasă
Argeș

Duminica Sfintei Cruci în Muntenia și Dobrogea

Marius Nedelcu, 21 Martie 2017

În Duminica a treia din Postul Mare, în eparhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, la catedrale și mănăstiri, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de ierarhi care i-au binecuvântat pe credincioși și au rostit cuvinte de învățătură. În această zi, credincioșii au cinstit după rânduială Sfânta Cruce care a fost așezată în mijlocul bisericii la Utrenie, iar la Sfânta Liturghie lângă iconostas.

Obștea monahală a Mănăstirii Trivale din municipiul Pi­tești, județul Argeș, a primit duminică vizita IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Arge­șului și Muscelului, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre Sfânta Cruce și a spus că suferința asumată este o cale de curățire a sufletului.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica Parohiei „Sfânta Treime” din Buzău, de IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, duminică, 19 martie. Din soborul de slujitori au făcut parte: preotul Constantin Călin, protoiereu al Protopopiatului Buzău I; preotul Ștefan Vișan, parohul Bisericii „Sfânta Treime”, precum și alți slujitori.

Cântările liturgice au fost date de Grupul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Alexandru-Paul Bârsan, pe seama Mănăstirii Rătești din județul Buzău, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier eparhial. Ca și în anii precedenți, în Duminica Sfintei Cruci, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat mai multe evenimente pastoral-misionare şi social-filantropice în cadrul unor instituţii sociale - spitale, aziluri de bătrâni, cămine de copii, penitenciare. La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a condus procesiunea cu racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei, procesiune ce a fost urmată de rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci spre închinare, ne-a transmis pr. Gabriel Molocea, consilier eparhial. Cu acest prilej, credin­cioșii s-au putut închina și săruta lemnul de viață făcător al Sfintei Cruci. De asemenea, la capela Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfinții doctori fără de arginţi Chir şi Ioan” din Galați, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către preotul capelan Octavian Buruiană, în prezența atât a unor persoane bolnave internate în spital, cât și a credincioșilor din oraș. Pentru copiii internați aici, Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi a pregătit mai multe pachete cu alimente, dulciuri, obiecte de igienă personală și iconițe, pe care le-a oferit la final. Duminică, PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” din ­Coslogeni, județul Călărași. În cuvântul de învățătură, Prea­sfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre Sfânta Cruce, semnul iubirii dumnezeieşti și altarul de jertfă al Mântuitorului, precum şi despre urmarea lui Hristos pe calea Crucii, în această perioadă a Sfântului și Marelui Post. În Duminica a treia a Postului Mare, PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-a aflat la Mănăstirea Comana din județul Giurgiu, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus că prin lepădarea de sine trebuie să înțelegem lepădarea de egoism, de mândrie, de sufi­ciență de sine. Duminică, PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a fost în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Cerbu, Protopopiatul Babadag, Episcopia Tulcii. Înconjurat de un sobor de slujitori, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit întru diacon pe un tânăr teolog.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!