Duminica Sfinților Români în orașul Roskilde, Danemarca

17 Iunie 2015

În Duminica Sfinților Români, 14 iunie, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a săvârșit Sfânta Liturghie de hram în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Sfinții Români” din străvechiul oraș danez Roskilde, parohie păstorită de preotul Mihai Marius Hornicar. Cu acest prilej, a binecuvântat noile icoane care împodobesc catapeteasma și locașul de închinare, multe dintre acestea fiind dedicate Sfinților Români. În cuvântul de învățătură, arhiereul le‑a vorbit celor prezenți despre sfinții neamului nostru, referindu‑se în mod deosebit la pilda vieții sfinților români care L‑au mărturisit pe Hristos, întru credința cea adevărată, departe de țară. Părintele Episcop a oferit daruri copiilor, iar credincioșii au primit mai multe cărți de folos duhovnicesc.

După agapă creștină la care au luat parte toți enoriașii, a fost organizată o procesiune spre Izvorul Sfântului Ioan Botezătorul din fosta capitală a Regatului Danemarcei, situat în apropierea catedralei‑necropolă a suveranilor danezi și a fiordurilor din Roskilde. Alături de credincioși și de părintele paroh a fost prezent și Preasfințitul Părinte Episcop Macarie care a oficiat aici slujba de sfințire a apei.

În zorii creștinismului scandinav, foarte mulți pelerini veneau pentru tămăduire la acest izvor al Botezătorului și Înaintemergătorului Mântuitorului Hristos. Arheologii au descoperit în Roskilde mai multe fragmente de recipiente din ceramică, folosite de către pelerinii de odinioară pentru agheasma pe care o luau de la Izvorul Sfântului Proroc Ioan. La finalul slujbei, ierarhul a binecuvântat cu agheasmă pe toți cei prezenți la slujbă, oferind credincioșilor apa sfințită pentru a fi dusă la casele lor. 


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!