Repere şi idei
Dumnezeu e mereu surprinzător în ascultarea rugăciunilor

Dumnezeu e mereu surprinzător în ascultarea rugăciunilor

Augustin Păunoiu, 16 Octombrie 2018

Cei mai mulți dintre noi avem și experiențe negative în ceea ce privește împlinirea rugăciunilor. E drept, nimeni nu se simte confortabil atunci când se roagă, uneori cu foarte multă ardoare, și nu primește rezultatul așteptat. A pretinde însă ca rugăciunea să fie totdeauna împlinită chiar în felul dorit de noi dovedește o îndrăzneală necuvenită din partea noastră. Dumnezeu este prea înțelept ca să poată greși și prea bun ca să rețină vreun bine de la cei care umblă în neprihănire. Deci nu trebuie să ne temem a ne încrede în El, chiar dacă nu vedem răspunsul așteptat de noi la propriile rugăciuni. Pilda de astăzi ne arată cum Dumnezeu este mereu surprinzător în ascultarea rugăciunilor, uneori chiar și față de sfinții Lui.

Odată, Sfântul Efrem Sirul avea de gând să plece în Edesa din Mesopotamia. El s-a rugat așa Mântuitorului Hristos: „Doamne, învrednicește-mă să văd orașul și atunci când voi fi acolo trimite-mi în întâmpinare un om care să vorbească despre Sfânta Scriptură ca să-mi folosească”.

Dumnezeu a ascultat ruga cuviosului și la intrarea pe porțile orașului sfântul a fost întâmpinat de o femeie desfrânată. Văzând-o, ascetul s-a întristat și s-a adresat în gând Domnului: „Doamne, nu ai căutat la rugăciunea robului Tău. În ce fel poate această femeie să-mi spună mie ceva despre înțelepciunea Cărții Sfinte?”

Femeia stătea neclintită, pironindu-l cu privirea. Sfântul Efrem Sirul a întrebat-o atunci: „Femeie, spune-mi, de ce stai așa și mă privești?” Femeia a răspuns eremitului: „Te privesc fiindcă femeia este luată din bărbat, iar tu nu te uiți la mine, ci în pământ, din care ai fost luat”. Auzind acestea, cuviosul s-a minunat de răspunsul ei și L-a preaslăvit pe Dumnezeu, Care a dat asemenea gânduri în mintea femeii aceleia decăzute. Ascetul a înțeles că Domnul i-a ascultat rugăciunea.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!