Sănătate
Eforturi pentru reluarea activităţii la IBCV Iaşi

Eforturi pentru reluarea activităţii la IBCV Iaşi

Cristina Zamfirescu, 13 Aprilie 2018

Reprezentanţii Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) „I. M. Georgescu” din Iaşi depun toate eforturile pentru reluarea în cel mai scurt timp a activităţii unităţii medicale, după incendiul din noaptea de marţi spre miercuri. Incendiul a afectat o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, unde erau saloane, blocul operator şi depozite de materiale. Nu se mai poate face nici o intervenţie chirurgicală, iar pacienţii urmează să fie reprogramaţi pentru operaţii.

„În urma incendiului, institutul a suferit pagube materiale importante, urmând să se facă o evaluare pe fiecare secţie a tuturor pagubelor”, se menţionează în comunicatul remis presei de administraţia institutului.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în jurul orei 0:30, pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la etajul şase al IBCV, 18 pacienţi de la etajele 4 şi 5 fiind evacuaţide urgenţă şi transferaţi la alte spitale din Iaşi.

Managerul IBCV, prof. univ. dr. Grigore Tinică, a avut nevoie la rândul său de îngrijiri medicale.

Pe de altă parte, deputatul ieşean Petru Movilă a cerut construirea unei clădiri corespunzătoare, monobloc, în care să funcţioneze Institutul de Boli Cardiovasculare, acuzând, în acelaşi timp, ministerul că nu a alocat bani pentru reparaţia şi întreţinerea actualei clădiri. „Este foarte grav ce s-a întâmplat la Institutul de Boli Cardiovasculare. Cu toate demersurile făcute, Ministerul Sănătăţii nu a binevoit să aloce bani pentru institut. Nici pentru reparaţii curente şi întreţinere, nici pentru a asigura mentenanţa aparaturii. Clădirea în care funcţionează IBCV are şi o situaţie juridică neclară, întrucât proprietarul este Primăria Iaşi”, a spus deputatul, care este şi membru al Comi­siei de Sănătate din Camera Deputaţilor. Institutul de Boli Cardiovasculare „I. M. Geor­gescu”, singura unitate de profil din zona Moldovei, funcţionează la ultimele etaje ale unei clădiri în care se află Spitalul „C. I. Parhon”, unitate care are şi un Compartiment de Dializă şi Centru de Transplant Renal. Spitalul „C. I. Parhon” se află în administrarea municipalităţii ieşene, iar Institutul de Boli Cardiovasculare este sub coor­donarea Ministerului Sănătăţii. Anual, la IBCV sunt trataţi aproximativ 30.000 de pacienţi.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!