Banat
Eftimie Murgu, omagiat la Lugoj

Eftimie Murgu, omagiat la Lugoj

Darius Herea, 19 Mai 2017

Cu prilejul împlinirii a 147 de ani de la trecerea în veșnicie a marelui om de cultură și luptător pentru cauza națională Eftimie Murgu, în capela cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta cimitirului istoric din Lugoj, unde își doarme somnul de veci, a fost oficiată o slujbă de pomenire săvârșită de un sobor de preoți, format din părintele Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caranse­beșului, părintele Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, și părintele prof. univ. dr. Vasile Muntean, în prezența autorităților locale și a oamenilor de cultură din localitatea natală care îi poartă numele din județul Caraș-Severin.

„Comemorarea filosofului și pașoptistului Eftimie Murgu este o datorie a Episcopiei Caranse­beșului nu doar pentru că s-a născut în comuna Eftimie Murgu din județul Caraș-Severin, ci pentru că și-a exprimat, între dezideratele sale pașoptiste, și dorința ca Biserica Ortodoxă din Transilvania și Banat să se desprindă de sub suveranitatea sârbească, să dobândească o autonomie și să-și poată regăsi rostul său în istorie. De aceea, în această zi, ne aducem aminte de cel care a fost și rămâne filosoful, pașoptistul, omul de cultură și reprezentantul poporului român din Banat, Eftimie Murgu”, a subliniat părintele arhimandrit dr. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului. După slujba de pomenire au urmat scurte evocări ale vieții și activității marelui om de cultură. În continuare, s-au depus coroane și jerbe de flori în fața monumentului funerar. De asemenea a fost adus și pământ din locurile natale de către delegația almăjeană.
Eftimie Murgu s-a născut la 28 decembrie 1805 în Rudăria, comitatul Caraș-Severin și a fost un jurist și profesor de filosofie român, om politic, deputat în Parlamentul revoluționar maghiar din timpul Revoluției de la 1848 (Dieta de la Debrețin), apoi avocat în Budapesta. După o viață plină de zbucium și luptă pentru drepturile poporului român din Banatul istoric, trece la Domnul într-o zi de joi, în 30 aprilie/12 mai 1870 în Budapesta, în casa sa. În anul 1932, osemintele pământești ale lui Eftimie Murgu au fost aduse în țară și depuse la Lugoj, în cimitirul istoric, unde își doarme somnul de veci alături de alte personalități importante ale Banatului. 


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!