Moldova
Elena Adam, mamă a 18 copii

Elena Adam, mamă a 18 copii

13 Noiembrie 2017

Auzisem că undeva în codrii Goroveiului ar exista o familie cu 18 copii… Îndoielnic la început, iar mai apoi curios, am pornit într-o zi frumoasă de toamnă să văd dacă cele auzite sunt adevărate.

Ajuns în faţa porţii familiei Adam, sunt întâmpinat de cei patru străjeri ai casei, care dau de veste că cineva străin se apropie. Mai în depărtare, se zăreşte o bunicuţă gârbovită de greutăţile vieţii şi de trecerea anilor. Ceva se întâmplă în interiorul meu; sufletul îmi este străpuns de o mare bucurie, descoperind în bunicuţa ce şedea în faţa mea şi îmi răspundea la întrebări, povestindu-mi întâmplări din viaţa ei, o mamă creştină model!

18 copii, 39 de nepoţi şi 17 strănepoţi

Bunica Elena, în vârstă de 81 de ani, este originară din satul Cobâla, comuna Şendriceni. Al Doilea Război Mondial a lăsat-o orfană de tată la frageda vârstă de 14 ani, ea fiind cea mai mare dintre cei patru copii ai familiei Avătăjiţei. S-a căsătorit cu tânărul Octav Adam la vârsta de 18 ani, mergând alături de soţul ei, care era şef de post la Hăneşti. Spre sfârşitul anilor â60 s-a mutat în cătunul din vecinătatea Mănăstirii Gorovei, comuna Văculeşti, unde cei doi soţi îşi construiesc o căsuţă în care astăzi locuieşte bunica Elena şi doi dintre cei 12 copii care sunt în viaţă.

Familia Adam - o raritate în zilele noastre

După cum se ştie, populaţia ţării noastre este într-o continuă scădere. În zilele noastre, când auzi de o familie cu 5, 6, 7 copii, ai tendinţa să te minunezi sau nu te poţi abţine - cum am mai auzit - a-i judeca de aşa-zisa inconştienţă a părinţilor. Eu sunt unul dintre aceia care se bucură şi se minunează de curajul, puterea şi dragostea de care dau dovadă aceşti oameni. E uşor să dai naştere unui singur copil şi să-l creşti dar... 18! O asemenea mamă e adevărată eroină! Când vorbim de familia Adam ne referim de fapt la cei 18 copii, 39 de nepoţi şi 17 strănepoţi.

Bunica Elena mi-a împărtăşit numele celor 18 copii cărora le-a dat viaţă începând cu Alexandru în vârstă de 67 de ani, apoi Valerică, Vera, Ilie, Steluţa, Valentina, Octav, Lăcrămioara, Ileana, Cecilia, gemenii Niculai şi Niculina, Mihai, Maria, tripleţii Mirela, Mioara şi Ioan şi Marcela, care are 43 de ani.

Ultimile două decenii au fost ani grei pentru această familie. După ce a rămas văduvă în urmă cu douăzeci de ani, bunica Elena a trebuit să îşi îngroape şi o parte din copii şi nepoţi.

Întâlnirea cu această mamă eroină a lăsat în sufletul meu o bucurie nespusă... avem nevoie de astfel de exemple, de astfel de eroi! (Pr. Marius Ionuţ Onofrei - Parohia Strahova)


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!