Transilvania
Elevii orădeni promovează bisericile de lemn din Țara Beiușului

Elevii orădeni promovează bisericile de lemn din Țara Beiușului

12 Martie 2018

La Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, a avut loc, pe 6 martie, lansarea proiectului „Bisericile de lemn din Ţara Beiuşului - Tezaur arhitectural al judeţului Bihor”, pentru promovarea bisericilor de lemn cu valoare de patrimoniu istoric din această zonă. Pe teritoriul a 16 comune sunt 32 de biserici de lemn monumente de arhitectură şi înscrise pe Lista Monumentelor Istorice din România, cu o vechime atestată între 200 şi 320 de ani.

Un grup de 30 de elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, coordonaţi de profesorii Cosmin Victor Bogdan, Violeta Jăhăleanu şi Sándor Lilla-Adél, au inițiat un proiect pentru promovarea bisericilor de lemn cu valoare de patrimoniu istoric din Ţara Beiuşului. Instituțiile partenere în proiect sunt Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Beiuş, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Municipal Beiuş și Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, iar susținerea financiară îi aparține Fundației Comunitare Oradea.
„Ţara Beiuşului reprezintă un loc drag elevilor implicaţi în proiect, pentru că mulţi dintre ei provin de pe aceste meleaguri. Concentrându-se pe un areal nu foarte extins, pe teritoriul a 16 comune bihorene, regăsim un număr de 32 de biserici de lemn declarate monumente de arhitectură şi înscrise pe Lista Monumentelor Istorice din România la grupa de categorie A (cu valoare naţională sau universală) sau B (reprezentative pentru patrimoniul cultural local). Vechimea atestată a acestor biserici este cuprinsă undeva între 200 şi 320 de ani, multe dintre ele fiind, probabil, mult mai vechi. Vorbim de biserici mici, de ţară, nu ctitorii boiereşti sau mănăstireşti, cu picturi şi ornamentaţie simplă, precum aprecia şi Preasfinţitul Părinte Sofronie, cu binecuvântarea căruia se des­fășoară proiectul: «Bisericile de lemn, prin simplitate şi curăţie, arată perfect echilibrul ţăranului roman». Ele au fost ridicate cu contribuţia sătenilor, comunitară, fiind biserici de obşte, o emblemă a satului tradiţional românesc”, conform elevei Narcisa Victoria Dărăban, din clasa XII-a, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, implicată în echipa proiectului.

De asemenea, „un element aparte, care ne-a emoţionat în mod deosebit pe noi, cei din echipa de proiect, sunt crucile de eroi multicolore care atârnă pe pereţii exteriori sau interiori ai bisericilor, simbolurile iubirii celor rămaşi pentru cei trecuţi în cealaltă lume. Prezenţa acestor cenotafe ne demonstrează încă o dată respectul deosebit pe care îl aveau oamenii simpli ai locului faţă de semenii lor”, a mai spus Narcisa Victoria Dărăban.

Proiectul are ca scop realizarea unui album fotografic care să prezinte frumuseţea şi unicitatea bisericilor de lemn cu valoare de patrimoniu din Ţara Beiuşului. Textele albumului vor fi redactate de elevi pe baza bibliografiei consacrate şi a unor mărturii ale localnicilor, iar fotografiile vor fi realizate tot de ei, prin cercetarea de teren.

„Astfel, dorim să ne apropiem mai mult de istoria şi povestea fiecărei biserici, unele având trecut şi prezent zbuciumat. Albumul generat de echipa de proiect va fi tipărit şi dăruit parohiilor în cuprinsul cărora se află bisericile de lemn, spre a fi valorificate în favoarea susţinerii şi protejării acestor monumente” a spus eleva Narcisa Victoria Dărăban.

Prezent la lansarea proiectului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a apreciat ini­țiativa elevilor și a remarcat că bisericile de lemn „sunt ca nişte oameni bătrâni care au nevoie de atenţie şi îngrijire”.

„Moştenirea străbunilor şi înaintaşilor noştri a ajuns însă într-un punct în care trebuie protejată şi mai ales promovată. Nu putem permite ca ignoranţa, cultul «noului» şi evidenta dezorientare culturală a omului contemporan să decimeze acest patrimoniu de excepţie al Bihorului (…) Dacă în trecut, bunicii spuneau basme şi poveşti nepoţilor pentru creştere curată şi pentru a le oferi anumite lecţii despre lume, acum e rândul nepoţilor să se îngrijească de curăţia amintirii străbunilor, reprezentată de aceste biserici de lemn. Bisericile de lemn sunt acei bunici pe care nu i-am cunoscut, pe care îi iubim acum necondiţionat şi vrem să le purtăm de grijă şi să le păstrăm prezenţa pentru a-i bucura la rândul lor pe nepoţii din generaţiile următoare”, a remarcat Narcisa Victoria Dărăban, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!