Actualitate religioasă
Etapa județeană a Olimpiadei de Religie

Etapa județeană a Olimpiadei de Religie

Elevi de la clasele a VII-a până la a XII-a din întreaga ţară au participat sâmbătă, 18 martie, la etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie, cultul ortodox. În unele eparhii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, în mijlocul elevilor au fost prezenţi şi ierarhi care le-au dăruit iconiţe şi cărţi de rugăciuni. Etapa națională a Olimpiadei de Religie, cultul ortodox, se va desfășura la Craiova, în perioada 24-28 aprilie.

În București, 344 de elevi au participat la această etapă intermediară a Olimpiadei de Religie, iar gazdă a fost Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” din sectorul 1. Subiectele au fost realizate ținând cont de importanța olimpiadei la acest nivel, având un grad de dificultate adecvat cerințelor și normelor metodologice. „Subiectele au fost formulate astfel încât să reflecte atât trăirea sufletească a elevilor, precum și informațiile teoretice pe care aceștia le asimilează în cadrul orei de religie. Religia este un reper pentru viață, este o modalitate de a mărturisi credința în familie, în biserică, în societate, valorile morale, de a conserva tradițiile noastre”, a menționat prof. dr. Cristina Benga, membru în Comisia de organizare a Olimpiadei de Religie.

La Argeş, etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie a avut loc la Liceul Teoretic „Ion Barbu”. Înainte de intrarea în sălile de concurs, cei 113 de elevi care au promovat faza locală a olimpiadei au participat la slujba de Te Deum, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, în biserica cu hramul „Sfântul Apostol Toma” din incinta instituţiei de învăţământ. La finalul slujbei, ierarhul a vorbit tinerilor despre rolul deosebit pe care îl au Familia şi Şcoala în formarea comportamentului civic şi moral al tinerilor, dar şi despre importanţa orei de religie în școală.

La Buzău, faza județeană a Olimpiadei de Religie s-a desfăşurat la Școala Gimnazială „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău. „Cei 217 elevi participanți și profesorii lor coordonatori au fost binecuvântați de Înaltprea­sfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul, împreună cu pr. Cris­tian-Marius Dima, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul, pr. Petrică-Gabriel Roșu, parohul Bisericii «Sfântul Apostol Andrei» din municipiu, și Robert-Mugurel Roșioru, inspector școlar pentru disciplina religie, a trecut prin fiecare clasă, i-a încurajat pe elevi și le-a oferit cărți de rugăciuni, iconițe și Catehismul creștinului ortodox. În cuvântul adresat cadrelor didactice, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța orei de religie și i-a îndemnat pe profesorii care predau această disciplină să pună accentul nu numai pe transmiterea de informații, ci mai ales pe formarea elevilor potrivit principiilor creștine, izvorâte din Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos”, a precizat Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.

La Galați, concursul s-a desfășurat la Şcoala Gimnazială nr. 13 „Sfântul Ștefan cel Mare” din municipiu și a reunit 366 de elevi competitori. „Înainte de a intra în sălile de concurs, elevii au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care i-a încurajat și le-a oferit mici daruri de suflet. La Brăila, gazda concursului pentru cei 227 elevi participanți a fost Liceul Teoretic «Nicolae Iorga». De asemenea, elevii participanți au primit cărți de rugăciuni și iconițe”, ne-a transmis pr. Gabriel Molocea, consilier misionar şi mass-media eparhial.

La Giurgiu, aproximativ 100 de elevi au participat la faza județeană a Olimpiadei de Religie. Gazdă a fost Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” din municipiu. După rostirea unei rugăciuni de binecuvântare, părintele Daniel Necula, inspector școlar judeţean la disciplina religie, a dăruit fiecărui participant câte o iconiță și revista eparhială. Premierea olimpicilor va avea loc în ziua Marșului pentru viață, la Biserica tinerilor „Buna Vestire” din municipiul Giurgiu, informează episcopiagiurgiului.ro

La Tulcea, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” din municipiu a găzduit atât faza județeană a Olimpiadei de Religie pentru clasele a VII-a până la a XII-a, cât și faza judeţeană pentru disciplinele teologice. „O notă specifică a evenimentelor de sâmbătă, 18 martie, a fost faptul că pentru întâia oară în istoria de peste 300 de ani a rușilor lipoveni din Dobrogea, elevii din județul Tulcea care studiază religia ortodoxă de rit vechi lipovesc participă la faza județeană a concursului oral de religie în limba rusă, în conformitate cu calendarul concursurilor şcolare elaborat de Ministerul Educației Naționale. La festivitatea de deschidere a participat şi Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, care i-a încurajat pe elevi, evidenţiind importanța educației religioase în familie, în formarea unei societăți moral-sănătoase şi în dialogul cu celelalte discipline școlare din trunchiul comun. Totodată, ierarhul a dăruit celor 94 de elevi, dintre care 40 din partea comunității rușilor lipoveni din județ, iconițe”, a precizat pr. Felix Neculai, consilier cultural și comunicații media.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!