Actualitate socială
„Europa, casa noastră“, la Liceul Ortodox Oradea

„Europa, casa noastră“, la Liceul Ortodox Oradea

Prof Alin Sonea, 21 Mai 2015

Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, a lansat a cincea ediţie a campaniei de informare şi comunicare „Europa, casa noastră“. În urma unui concurs de proiecte şi de desene desfăşurat în 2014, cu ocazia Zilei Europei, la care au participat şi două clase primare de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, desenul elevei Maya Molnar, din clasa a II-a A, a fost premiat.

Programul se adresează elevilor şi profesorilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi are drept scop derularea unor activităţi cu dimensiune europeană prin care elevii sunt încurajaţi să se informeze despre Uniunea Europeană, istoria, politicile ei, precum şi despre ultimele evoluţii din domeniul afacerilor europene.

În urma unui concurs de proiecte şi de desene desfăşurat în anul 2014, cu ocazia Zilei Europei, la care au participat şi două clase primare de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, desenul elevei Maya Molnar, din clasa a II-a A, a fost premiat, eleva fiind invitată să participe la festivitatea de premiere de la sediul Reprezentanţei din Bucureşti. Anul acesta, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea a fost ales, împreună cu Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu“ din Oradea, să participe la campania „Europa, casa noastră“, sub egida Anului European al Dezvoltării.

Astfel, marţi 19 mai, elevii claselor a III-a A şi a III-a B de la Liceul Ortodox orădean, însoţiţi de învăţătoarele Viorica Brege şi Maria Tirpe, s-au întâlnit în sala festivă a şcolii cu Claudia Oprescu, reprezentantul Chelgate Public Affairs & Public Relations, instituţie care implementează această campanie de informare în câte două şcoli din fiecare judeţ al ţării.

În deschiderea întâlnirii, elevii au intonat imnul Uniunii Europene, apoi au ascultat informaţiile istorice legate de constituirea Uniunii Europene şi au răspuns unor întrebări legate de diverse aspecte privitoare la ţările care fac parte din Uniunea Europeană. Pe parcursul întâlnirii, elevii s-au lăsat antrenaţi în mici dezbateri legate de instituţiile Uniunii Europene: Parlamentul şi Consiliul Europei, apoi de atracţiile turistice ale unor ţări şi oraşe din ţările europene, manifestându-şi dorinţa de a vizita câteva dintre aceste ţări, în funcţie de preferinţele fiecăruia.

La sfârşitul întâlnirii, elevii şi-au însuşit deviza Uniunii Europene, „Unitate în diversitate“, înţelegând că fiecare popor, deşi este diferit, formează o unitate istorică şi geografică împreună cu celelalte popoare ale continentului european şi că România poate sta cu demnitate alături de aceste ţări în Marea Familie Europeană prin bogăţia tradiţiilor şi a obiceiurilor, care fac parte integrantă din cultura şi spiritualitatea poporului român.

La finalul întâlnirii, părintele profesor Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul la Episcopia Oradiei şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, a mulţumit reprezentantei Chelgate Public Affairs & Public Relations pentru vizita în Liceul Ortodox orădean şi pentru activitatea reuşită desfăşurată cu „micii europeni“ ai şcolii, apreciind importanţa unor astfel de proiecte pentru educaţia elevilor şi tinerilor.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!