Banat
Eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri la Arad

Eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri la Arad

Protos. Iustin Popovici, 22 August 2018

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, însoțit de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a participat la un nou eveniment de marcă organizat de Primăria comunei Vladimirescu, județul Arad, pe tema Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Evenimentul a debutat pe platoul din fața Casei de Cultură din localitate, cu o slujbă de binecuvântare, săvârșită de către cei doi ierarhi, înconjurați fiind de către un sobor de preoți, în prezența reprezentanților administrației, a oamenilor de cultură și a numeroșilor localnici. După aceasta a avut loc dezvelirea bustului ideologului și corifeului Unirii, Vasile Goldiș, de către Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei, dimpreună cu Ioan Crișan, primarul localității. Cu acest prilej, chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de evocare a evenimentului și de apreciere și felicitare pentru organizatori. Discursuri au mai rostit și primarul Ioan Crișan, Aurel Ardelean, preșe­dintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene din Arad, care au punctat prin cuvântările lor personalitatea lui Vasile Goldiș și semnificația actului de la 1918.

După aceasta, în sala de spectacole din localitate, a avut loc înmânarea unor diplome de merit tuturor celor care s-au implicat în realizarea obiectivului, precum și altor cetățeni care au adus cinste comunei.

Întâlnirea a fost încununată de conferința cu titlul „Jertfa unirii noastre”, susținută de Dan Puric, care le-a prezentat celor prezenți momentele importante de unire și dezbinare consemnate în istoria României.

Cu binecuvântarea Înalt­prea­sfințitului Părinte Timotei, la acest eveniment a participat și corul Seminarului Teologic Ortodox din Arad. Tinerii seminariști, dirijați de prof. Adrian-Ștefan Bugyi, au interpretat un repertoriu patriotic. De asemenea, tânărul Leonard Mateescu, fiu al comunei Vladimirescu, a interpretat cântecul patriotic „Nu plânge, Maică Românie!”.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!