Transilvania
Eveniment dedicat victimelor închisorilor comuniste, la Alba Iulia

Eveniment dedicat victimelor închisorilor comuniste, la Alba Iulia

22 Noiembrie 2017

La biserica cu hramurile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Mucenic Emilian Mărturisitorul” din Alba Iulia, a avut loc o seară duhovnicească sub genericul „Recuperarea memoriei pierdute”, la care au participat supravieţuitori sau urmaşi ai celor care au suferit în închisorile comuniste. Evenimentul face parte din șirul manifestărilor dedicate „Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română.

La eveniment au participat ca invitați Simion Drăgoi, Lucian Rus și Coriolan Baciu, supravieţuitori sau urmaşi ai celor care au suferit în închisorile comuniste. Întâlnirea a fost moderată de către istoricul George Bounegru. La această manifestare a fost prezent și Teofil Slevaș, protopopul Alba Iuliei, precum şi numeroşi credincioşi.

Juristul Coriolan Baciu, fiul avocatului Grigorie Baciu, fost deținut politic cu peste 16 ani de închisoare politică sub trei regimuri dictatoriale, a vorbit despre rezistența anticomunistă din Munții Apuseni și a realizat un scurt profil al luptătorului anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu. Simion Drăgoi, unul dintre supraviețuitorii persecuției securităţii comuniste, a prezentat frânturi din itinerariul pe care l-a făcut prin închisorile de la Deva, Jilava, Pitești, Aiud, Gherla, Satu Mare, Galați, precum și în coloniile de muncă din Cavnic și Stoenești – Insula Mare a Brăilei. Simion Drăgoi a fost arestat în februarie 1953, la vârsta de 22 de ani, cu o condamnare de opt ani, pentru înființarea organizației „Liga Anticomunistă”.

Lucian Rus a prezentat legăturile cu organizația creștină „Oastea Domnului” și cu poetul creștin Traian Dorz. În urma unei percheziții a securității care căuta materiale cu conținut religios, Lucian Rus a fost judecat și a primit o condamnare de un an și două luni de închisoare, din care a executat şase luni la închisoarea de la Aiud. Deși a rămas singură, bolnavă, cu patru copii în întreținere și fără nici un venit, soția lui Lucian Rus, Victoria, a fost alături de el şi „a știut că acesta a suferit pentru Cuvântul lui Dumnezeu”, conform mărturiilor făcute de acesta.

Activitatea face parte din șirul manifestărilor dedicate „Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!