Banat
Evenimente în Anul Centenar la Parohia Giarmata-Vii

Evenimente în Anul Centenar la Parohia Giarmata-Vii

Diac. Răzvan Fibișan, 12 Decembrie 2018

Parohia Ortodoxă Giarmata-Vii a organizat sâmbătă, 8 decembrie, o serie de manifestări dedicate Anului Centenar, dar și eroilor neamului, participanţi la cele două războaie mondiale. La evenimente a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat slujba de sfințire a troiței ridicate în memoria eroilor care și-au jertfit viața pentru apărarea țării în timpul celor două războaie mondiale, precum și slujba de binecuvântare a bustului lui Avram Iancu.

Programul manifestărilor în Anul Centenar a cuprins și o procesiune solemnă, pornind de la biserica ortodoxă până la Căminul Cultural, cu drapelul țării, purtat de copii îmbrăcați în costume populare. Totodată, în acest topos al culturii românești a avut loc sesiunea festivă de deschidere a lucrărilor simpozionului internațional „Contribuții ale Bisericii Ortodoxe Române la desăvârșirea statului național unitar român”. Au luat cuvântul acad. Ion Păun Otiman, preșe­dint­ele de onoare al Academiei Române-Filiala Timișoara, Cris­tian Franțescu, subprefect; Ionuț Stănușoiu, primarul comunei Ghiroda, și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a vorbit de­spre contextul politic și interna­țional al Marii Uniri.

În cadrul simpozionului inter­na­țional au fost lansate mai multe cărți: „Contribuții ale Bisericii Ortodoxe Române la desăvârșirea statului național unitar roman”, coordonator preot Vasile D. Suciu; „Unirea, măreția unui timp. Dic­ționar de personalități și insti­tuții”; „Maria Alexandra Pantea: Relatări din Primul Război Mondial prezentate în presa ecleziastică din Banat”. Totodată a fost vizionat și filmul documentar „Nașterea unei națiuni”, realizat de Vasile Bogdan de la TVR.

Pe lângă participarea clericilor, profesorilor, reprezentanţilor auto­rităților locale și județene, la simpozion au fost prezente două dele­gații: din Republica Moldova, condusă de primarul Vasile Frunză, și din Republica Serbia, condu­să de preotul Cornel Juica.

După prezentarea contribu­țiilor științifice ale participanților au urmat un concert de colinde, precum și un moment artistic dedicat Centenarului, susținut de elevii Școlii Gimnaziale Ghiroda, dar și un spectacol susținut de Ansamblul „Flori din Câmpie” Giarmata-Vii.

Programul evenimentelor omagiale și culturale a cuprins și vernisarea expoziției de pictură pe sticlă „Icoana, fereastră spre cer”, sesiunea a IX-a, ce a avut drept temă: „Sărbători și sfinți în tricolor”. Au fost expuse 36 de icoane pe sticlă care au pus în valoare valențele creative ale copiilor și tinerilor din Giarmata-Vii, coor­donați de profesori de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, Facultatea de Artă și Design din Timișoara și de la Școala cu clasele I-VIII Ghiroda. În cadrul expoziției, elevii Școlii Gimnaziale Ghiroda și Corul „Sfânta Maria” al Bisericii Ortodoxe din Giarmata-Vii au susținut un program cultural-artistic.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!