Oltenia
Evenimente liturgice la Craiova şi Râmnic

Evenimente liturgice la Craiova şi Râmnic

În prima duminică din luna decembrie, a 31-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul craiovean Craioviţa Nouă. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane.

Cea mai veche biserică din cartierul craiovean Craioviţa Nouă, aflată sub purtarea de grijă a Sfântului Apostol Andrei, a fost neîncăpătoare duminică, 3 decembrie, pentru numărul mare de credincioşi care au dorit să participe la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită aici de chiriarhul locului, IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei euharistice au fost săvârşite hirotonia întru preot a diaconului Alexandru Vanciu, pe seama Parohiei Coşovenii de Sus I, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj, şi hirotonia întru diacon a tânărului teolog Petrică Buzulică, pe seama Parohiei Celaru II, Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj.

„Să ne curăţim trupurile şi sufletele pentru a-L vedea pe Pruncul Hristos”

În cuvântul adresat credincioşilor la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a detaliat învăţăturile desprinse din pericopa evanghelică duminicală despre vindecarea orbului din Ierihon (Luca 18, 35-43), subliniind importanţa vederii spirituale în viaţa omului. „Evanghelia acestei duminici, aşezate nu întâmplător în Postul Naşterii Domnului, ne îndeamnă să ne curăţim trupurile şi sufletele pentru a-L vedea pe Pruncul Hristos Care Se naşte în Betleemul Iudeii. Dacă ne vom curăţi ochii sufletului prin post, rugăciune şi fapte de milostenie, vom vedea comoara cea nepreţuită a existenţei noastre, pe Cel Care a venit în lume să ne elibereze din robia păcatului şi a morţii. Prin urmare, vederea este precum o oglindă prin care Creatorul Se reflectă în creaţia Sa. Totodată însă vedem şi imaginile pe care ni le transmite păcatul când pune stăpânire pe noi. De foarte multe ori obişnuim atât de mult privirea cu cele păcătoase, încât acestea rămân înrădăcinate pe retina sufletelor noastre. De aceea, avem nevoie permanent de curăţia trupească şi sufletească, avem nevoie să luăm aminte la ceea ce privim, la ceea ce vedem, pentru că mult ne înşală vrăjmaşul diavol cu noile tehnologii, mai ales pe cei tineri. Aşa se face că orbirea sufletească devine mult mai periculoasă şi mai greu de vindecat decât cea trupească, iar curăţirea ochilor sufletului prin Taina Spovedaniei şi a Sfintei Împărtăşanii face ca nici ochii trupeşti să nu mai vadă păcatele şi plăcerile lumeşti. Aşadar, curăţia sufletească duce la vederea şi la descoperirea lui Dumnezeu. O vedere dumnezeiască reprezintă în fapt principala ţintă a creştinului în viaţa aceasta”, a spus IPS Irineu.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Craiova a fost construită în urmă cu 40 de ani, într-un cartier, Craioviţa Nouă, care numără aproape 100.000 de locuitori. Datorită materialelor din care a fost construită (plăci de azbociment) şi formei sale atipice, a fost cunoscută drept „biserica de carton” sau „baraca”. Multă vreme însă a fost singurul locaş de închinăciune dintr-un cartier comparabil cu un oraş de mărime medie. La 40 de ani de la construire, sfântul locaş se află într-un amplu proces de înnoire, de înfrumuseţare prin noua pictură la care se lucrează în prezent, cu sprijinul enoriaşilor parohiei păstoriţi de cei doi slujitori ai Altarului, preotul paroh Radu Şapcă şi preotul Ioan Iovănel.

Tot duminică, 3 decembrie, Înalt­preasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a fost prezent în mijlocul parohienilor râmniceni din cartierul Ostroveni. Momentul a fost prilejuit de slujba de sfinţire a Bisericii „Înăl­ţarea Domnului”, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

La Drobeta-Turnu Severin, începutul lui Undrea a fost deschis printr-un spectacol cu totul aparte, organizat în cinstea Zilei Națio­nale a României. Cu acest prilej, în cadrul manifestărilor muzicale s-a integrat şi Corala Kinonia a Episcopiei Severinului şi Strehaiei, care a prezentat un frumos program de muzică patriotică, alături de orchestra de folclor „Lăutarii Mehedințiului”. Reprezentaţia a avut loc în aer liber, pe o esplanadă amenajată în zona de promenadă Crișan. Buchetul de cântece populare şi patriotice a fost împodobit de un colaj de cântece vechi, prezentat de Grupul vocal „Izvoraşul” al Episcopiei Severinului și Strehaiei. La manifestare au fost pre­zenți reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. Evenimentul a culminat cu momentul retragerii cu torţe, care simbolizează omagiul adus eroilor, precum şi cu aprinderea luminilor, care marchează începutul sezonului sărbătorilor de iarnă.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!