Transilvania
Examen de capacitate preoţească în Episcopia Oradiei

Examen de capacitate preoţească în Episcopia Oradiei

13 Octombrie 2017

În Episcopia Oradiei a avut loc examenul de Capacitate preoţească, sesiunea de toamnă, din anul 2017, în perioada 10-12 octombrie, desfăşurat în prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei. La acest examen s-au înscris un număr de 15 candidaţi, care au susţinut trei probe.

Cea dintâi probă, eliminatorie, s-a desfă­șurat marți, 10 octombrie, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea. Din comisia de examinare prezidată de PS Episcop Oradiei au făcut parte pr. prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul, și pr. Simion Goga, inspector pentru cateheză. Proba a constat în verificarea aptitudinilor muzicale și a competențelor legate de practica și slujirea liturgică.

Miercuri, 11 octombrie, la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a avut loc proba scrisă, ce a constat în testarea cu­noștințelor de liturgică, drept canonic și administrație bisericească. Comisia de corectare a lucrărilor, prezidată de ierarh, a fost alcătuită din: pr. conf. dr. Miron Erdei, respectiv pr. lect. dr. Emil Cioară, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, și prot. prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Joi, 12 octombrie, candidații au participat la proba orală a examenului de capacitate preo­țească, desfășurată la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, fiind examinaţi potrivit temelor de examen şi bibliografiei aferente din „Îndrumătorul administrativ-bisericesc. Ghid practic pentru examenul de capacitate preoţească, administrarea parohiei şi a mănăstirii”, ediţia a II-a, carte tipărită cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, la Editura „Cuvântul Vieţii” a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, în anul 2010.

Comisia de examinare, prezidată de PS Episcop Sofronie al Oradiei, a fost compusă din membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei.

Potrivit metodologiei specifice, media de promovare a examenului de capacitate preo­țească este de minim şapte. Pentru candidații care au obținut medii finale cuprinse între şapte și nouă, valabilitatea examenului este de un an, iar pentru cei care au obținut medii finale peste nouă, valabilitatea examenului este de doi ani, conform unui comunicat transmis de biroul de presă al Episcopiei Oradiei.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!