Transilvania
Expoziția „Icoana de Laz - Maria Poenaru și a VI-a generație”, la Satu Mare

Expoziția „Icoana de Laz - Maria Poenaru și a VI-a generație”, la Satu Mare

21 Februarie 2019

Expoziția „Icoana de Laz - Maria Poenaru și a VI-a generație” va fi deschisă azi, 21 februarie, de la ora 16:00, la Galeria de Arte Satu Mare. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tra­diționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare.

„Icoana pe sticlă de Laz este specifică Zonei Văii Sebeșului, din județul Alba, fiind atribuită zugravilor Poenaru și poartă renumele de «Școala de Laz». Prima atestare documentară a icoanei de Laz este de la 1740, Poenarii fiind zugravi de biserici ortodoxe, icoane, cruci și prapori. Acest meșteșug a fost o tradiție de familie, fiind transmis din generație în generație, ca o datorie morală. Ultima descendentă a familiei, meșterul popular Maria Poenariu (1923-2015), neavând copii, a transmis meș­teșugul pictării icoanelor pe sticlă uceniței Daniela Anca, fiind cea mai fidelă stilului de Laz, dintre ucenici”, conform organizatorilor.

 În anul 2011, Daniela Anca a fondat Asociația „Maria Poenariu, Laz, împreună cu monahia Maria Vulcu, stareța Schitului „Sfântul Lazăr din Alba Iulia, la acea vreme, cu acordul Mariei Poenariu, care a fost mentorul și președintele de onoare al Asociației.

În prezent, președintele aso­ciației este Daniela Anca, meșter iconar și instructor al Clasei de Icoană tradițională de Laz, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena. Expoziția de icoane pe sticlă specifice Lazului va cuprinde icoane vechi ale Poenarilor, alături de icoane pe sticlă pictate de meșterul iconar Daniela Anca, precum și lucrări ale ucenicilor acesteia. În cadrul expoziției vor fi prezentate și fotografii de epocă ale Poenarilor, conform Centrului de Cultură „Augustin Bena" din cadrul Consiliul Județean Alba.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!