Expoziţie de invenţii şi inovaţii ale politehniştilor bucureşteni

14 Martie 2018

O expoziţie de invenţii şi ino­vaţii realizate de profesori, studenţi şi masteranzi ai Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB) a fost vernisată, luni, în clădirea rectoratului acestei instituţii de învăţământ.

„Sunt invenţii aplicabile în zona medicinei, sunt proteze din zona ortopedică (proteze de şold, de cot), sunt câteva dintre invenţiile din zona electronicii, cu prelucrare de voce şi de imagini cu rezultate excepţionale, avem mari invenţii care au câştigat premii la saloanele de inventică de la Geneva, de la Barcelona, din Thailanda de acum o săptămână”, a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu, citat de Agerpres.

El a subliniat că din expoziţie nu lipseşte ultima invenţie care s-a întors cu marele premiu din Thailanda, de la Salonul Asiatic, şi anume o proteză de cot, despre care a precizat că este deja în lucru la câteva firme.

În expoziţie mai pot fi văzute noi tehnologii aplicabile motoarelor termice şi două dintre materialele noi pe care studenţii şi profesorii de la chimie le-au pus pe piaţă anul acesta. Expoziţia va putea fi vizitată la UPB toată săptămâna aceasta, după care va fi o expoziţie itinerantă în toate centrele universitare. „Colegii noştri din universităţile tehnice Iaşi, Cluj şi Timişoara vor adăuga exponatelor noastre pe cele care vin din fiecare dintre aceste universităţi”, a adăugat Costoiu.

În cadrul evenimentului, care s-a desfăşurat în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri şi al celor 200 de ani pe care-i împlineşte UPB în 2018, a avut loc şi lansarea volumului „100 de ino­vatori români”, scos de Editura Institutului Cultural Român (ICR) şi semnat de Sorin Avram, Emanuel Bădescu, Cristian Român şi Mihai Vişinescu (autor coordonator).

Cu acest prilej, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Liliana Ţuroiu, a spus că volumul „100 de inovatori români” îmbină creativitatea culturală cu cea ştiinţifică. „Ceea ce lansăm astăzi aici - o lucrare, o expoziţie - va fi în programul anului 2018 în toate reprezentanţele noastre din străinătate. Evenimentul de astăzi, «100 de ani de inventică românească», se înscrie în manifestările dedicate de ICR Centenarului Marii Uniri”, a declarat Ţuroiu.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!