Actualitate religioasă
Expoziție dedicată Marii Uniri la Muzeul eparhial din Galați

Expoziție dedicată Marii Uniri la Muzeul eparhial din Galați

Marius Nedelcu, 01 Martie 2018

În sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu” a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a avut loc marți, 27 februarie, vernisajul expoziției fotodocumentare „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari”. Evenimentul, organizat de Muzeul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni și Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, continuă seria manifestărilor culturale desfăşurate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul Centenarului Marii Uniri. Programul a fost deschis de Corul mixt „Camerata Juventus”, format din elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” şi de la Colegiul Naţional „Costache Negri” din Galaţi, printr-un miniconcert de cântări specifice Postului Mare şi un imn dedicat Centenarului Marii Uniri.

La vernisajul expoziției au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și per­so­nalități ale vieții culturale gălă­țene și brăilene, repre­zen­tanți ai autorită­ților locale, cadre didactice, elevi seminarişti, preoți și credincioși din eparhie. În cuvântul adresat celor prezenţi la eveniment, Chiriarhul Dunării de Jos a subliniat importanţa aducerii la Galaţi a unei astfel de expoziţii, arătând că „aceasta reprezintă o pagină vie din istoria devenirii noastre în Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 şi deschide perspectiva unor alte manifestări culturale”, ne-a transmis pr. Rareș Bucur.

Expoziţia facilitează accesul publicului la fondul documentar al Muzeului Naţional Cotroceni. Fotografiile expuse surprind ima­gini ale reîntoarcerii suveranilor români la București, în luna decembrie a anului 1918, în fruntea trupelor române, bucuria bucureştenilor care supravieţuiseră ocupaţiei germane, portrete ale oamenilor politici şi ale oamenilor simpli, martori la proclamarea Unirii de la Alba Iulia, precum şi reprezentanţii Aliaţilor la Încoronarea din 1922. Expoz+iţia va rămâne deschisă publicului în perioada 27 februarie - 25 martie 2018.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!