Theologica
Familia creștină, chipul Bisericii în societate

Familia creștină, chipul Bisericii în societate

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 06 Octombrie 2018

Familia se constituie prin căsătorie, adică prin însoțirea de bunăvoie și pentru toată viața dintre un bărbat și o femeie. Conviețuirea prin căsătorie a unui bărbat și a unei femei reprezintă cea mai veche instituție a uma­nității.

 Căsătoria dintre un bărbat și o femeie a fost binecuvântată de Dumnezeu în Rai. Dacă mergem pe firul relatării biblice legate de crearea lumii, vedem că fundamentul existenței sociale a omului îl constituie familia. Atunci când Dumnezeu l-a creat pe om l-a făcut bărbat și femeie și apoi l-a binecuvântat. Astfel, căsătoria, ca legătură naturală pe viață între un bărbat și o femeie, a fost dată de Dumnezeu primilor oameni, Adam și Eva, în Rai.

 Familia alcătuită din bărbat și femeie, ca un singur trup (om) de la începutul creației, care primește binecuvântarea lui Dum­ne­zeu să crească, să se înmul­țească și să stăpânească pământul, are ca icoană, în timpurile pe care le trăim, familia creștină care se naşte prin Taina Sfintei Cununii. De aceea căsătoria creștină dintre un bărbat și o femeie este o instituție divină, o Taină a Bisericii. Mai ales că Fiul lui Dumnezeu a făcut prima minune la nunta din Cana Galileii, binecuvântând căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

După învățătura Bisericii, familia este un așezământ dumnezeiesc și temelia societății noastre. Unirea dintre un bărbat și o femeie prin Taina Nunții îi duce spre scopul exintenței creștine, mântuirea. Bărbatul și femeia regăsesc în Hristos unirea lor perfectă prin această Sfântă Taină.

Vocația firească pentru fiecare bărbat și femeie este să se căsătorească și să aibă copii. De aceea, Nunta este Taina care unește bărbatul cu femeia în legătura naturală a căsătoriei, iar aceasta este un dar și o responsabilitate sfântă pentru soţ și soţie.

De două milenii, pe teritoriul ţării noastre, familia s-a născut din căsătoria creştină dintre un bărbat şi o femeie. Pentru noi românii familia creștină este locul prin excelență în care învățăm și exersăm dragostea de Dumnezeu și de aproapele.

Familia creștină care împli­nește în viața ei cuvântul lui Dumnezeu este chipul Bisericii în societate. De aceea, să apărăm familia creștină și să mărturisim în lume, prin implicarea noastră, această valoare primită de la Dumnezeu la începutul creației.


 

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!