Diaspora
Familia duhovnicească a românilor din Strasbourg

Familia duhovnicească a românilor din Strasbourg

Cristian Bostan, 21 Ianuarie 2012

Pentru românii ortodocşi din Strasbourg, capitala regiunii franceze Alsacia, anul care s-a încheiat a fost unul plin de încercări, dar cu tot atât de multe realizări şi evenimente. După ce a primit vizita şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, comunitatea românilor ortodocşi din Strasbourg a continuat un drum spre îmbogăţire şi creştere.

Istoria românilor din Strasbourg porneşte tocmai din primii ani ai secolului trecut, odată cu studenţii teologi care au ales să studieze la prestigioasa universitate franceză. Deşi odată cu instaurarea comunismului în ţara noastră studenţii nu au mai avut voie să vină aici, în timp, politica externă s-a mai relaxat, iar Biserica a reluat schimburile universitare cu Franţa. Graţie burselor oferite de statul francez, mai mulţi teologi români au venit în Alsacia pentru studii aprofundate şi de doctorat. Unul dintre aceştia a fost chiar Întâistătătorul Bisericii noastre.

Numărul studenţilor a început să crească, iar românii aveau nevoie de un preot care să îi adune laolaltă la slujbe săvârşite în limba maternă. Astfel că în noiembrie 1984 a sosit din România, împreună cu familia, părintele Vasile Iorgulescu. Comunitatea românească a primit spre folosire Capela "Saint Jean de Hoenheim", unde au rămas până în 2005.

La început, de teama agenţilor infiltraţi din România de regimul comunist, românii se temeau unii de alţii. "Slujbele adunau însă câte 30-70 de persoane, care au învăţat să se cunoască şi să se ajute", spune preotul Vasile Iorgulescu. Cu timpul, tot mai mulţi români au început să vină la micuţă capelă, aşa că, din anul 2000, vechea capelă a devenit neîncăpătoare. Apoi, la sfârşitul anului 2006, prin bunăvoinţa călugăriţelor din ordinul "Marie Réparatrice" şi la intervenţia Arhiepiscopiei catolice de Strasbourg, românii ortodocşi au primit în grijă o biserică mai mare, în care îşi desfăşoară şi astăzi activitatea.

O mare familie duhovnicească

În tot acest timp, biserica a fost un loc de întâlnire a tuturor românilor din oraş, unde au învăţat să trăiască laolaltă şi în cele din urmă să se ajute frăţeşte, în această perioadă a "crizelor" de tot felul, "în primul rând o criză de încredere a oamenilor unul în altul", după cum spune părintele Vasile Iorgulescu. Această opinie se adaugă altora, exprimate de un enoriaş aparţinând unei familii mixte: "Parohia ortodoxă română este în acelaşi timp un loc de cult şi un loc de regăsire, care permite românilor din Strasbourg să se reculeagă şi să se sprijine între ei, iar francezilor să se integreze într-un mediu primitor şi bogat în tradiţii. Astfel, practica frecventă a agapelor şi a comemorărilor reprezintă un moment de convivialitate care prelungeşte Liturghia şi îngăduie credincioşilor şi tuturor membrilor comunităţii să se apropie între ei. Din această participare se naşte un puternic sentiment de apartenenţă la o mare familie duhovnicească".

La începutul lunii aprilie a anului trecut, membrii comunităţii de români din Strasbourg au primit vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a şi sfinţit catapeteasma Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul", icoanele, capela pentru slujbele de peste săptămână, sălile de cursuri şi conferinţe, precum şi două troiţe sculptate în România şi destinate a fi amplasate în Cimitirul militar de la Haguenau, la 40 km nord de Strasbourg, unde îşi dorm somnul de veci 467 de eroi români din Primul Război Mondial.

Toţi oamenii au încercat să dea o mână de ajutor pentru pregătirea importantului eveniment, ne spune părintele paroh Vasile Iorgulescu: "Depun mărturie că nimeni nu a rămas indiferent la apelul nostru: unii au ajutat cu obolul, alţii cu transportul obiectelor şi nu puţini cu munca şi cu competenţa lor. Chiar şi firmele sau şantierele administrate de români ne-au facturat numai costul materialelor, niciodată munca prestată. Studenţii au fost, la rândul lor, prezenţi la tot pasul, ajutând uneori până noaptea târziu la curăţenia din biserică, la pregătirea meselor şi a pachetelor, la împodobirea lăcaşului de cult şi la multe altele".

Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu sprijinul jertfelnic al enoriaşilor, toate au fost pregătite la timp. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sosit însoţit de Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi a fost întâmpinat în parohie de Înalt Preasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, de Preasfinţitul Episcop Timotei al Spaniei şi Portugaliei şi de Preasfinţitul Episcop-vicar Marc Nemţeanul.

Roadele tuturor năzuinţelor

"Pentru credincioşii parohiei noastre, departe de a fi un motiv de încordare sau de dezbinare - cum se întâmplă adesea, pregătirile multiple, în ritm accelerat, au fost mai curând un prilej suplimentar de a-şi manifesta solidaritatea pe toate planurile: gospodăresc, financiar, moral, spiritual, liturgic, cultural etc. În plus, câteva zeci de studenţi români de la diferitele facultăţi din oraş s-au asociat membrilor mai vechi ai coralei bisericii şi s-au pregătit timp de mai multe săptămâni pentru slujba solemnă de sfinţire", a mai spus părintele Vasile Iorgulescu. De atunci, corala este în mod constant solicitată la diferite concerte din oraş sau din regiune. Ultimele două concerte ale corului bisericii româneşti din Strasbourg au avut loc în luna decembrie 2011 - primul în biserica parohiei, cel de-al doilea într-o mare biserică protestantă din oraş. Publicul prezent în număr impresionant a ovaţionat prin aplauze îndelungi frumuseţea colindelor şi sensibilitatea interpretării, iar presa şi televiziunea din zonă are acordat o atenţie particulară evenimentului.

Acum, după 25 de ani de lipsuri şi eforturi, parohia dispune de aproape tot necesarul pentru a-şi desfăşura activitatea în mod normal: o biserică spaţioasă, bine amenajată, aşezată în mijlocul unuia din cele mai vestite oraşe ale Occidentului, şi dotată cu tot ce îi trebuie. Părintele Vasile Iorgulescu speră ca pe viitor să se poată realiza şi pictura interioară. În parohie mai există o capelă pentru slujbele din timpul săptămânii, săli de cursuri şi conferinţe. "Roadele tuturor năzuinţelor sunt deja vizibile, întrucât se poate sluji de mai multe ori pe săptămână, şcoala parohială coordonată de preoteasa Iosefina Iorgulescu funcţionează regulat, au loc concerte de muzică bisericească, conferinţe, mese rotunde, grupuri de reflecţie, întâlniri ecumenice, expoziţii etc. La rândul lor, studenţii români, prezenţi în număr foarte mare la Strasbourg, şi-au găsit aici o veritabilă familie duhovnicească şi s-au putut constitui, sub oblăduirea Bisericii, într-o asociaţie extrem de activă şi apreciată", ne-a mai mărturisit parohul bisericii ortodoxe române din Strasbourg.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!