Timp liber
Fascinanta Grotă Albastră

Fascinanta Grotă Albastră

Marius Nedelcu, 26 August 2011

Situată la doar 5 km de golful oraşului Napoli, mica insulă Capri este o destinaţie de vacanţă ideală pentru cei care iubesc în aceeaşi măsură muntele şi marea. Capri este un loc de vacanţă din timpurile Imperiului Roman, iar locuitorii insulei, care aduc mai mult a greci decât a italieni, au ştiut să păstreze şi să înfrumuseţeze vilele romane, edificiile bizantine şi italiene şi parcurile cu unele dintre cele mai exotice plante.

La Capri se poate ajunge cam în 40 de minute plecând din portul Forio dâIschia cu feribotul, principala poartă de intrare în insulă fiind Marina Grande. De la Napoli sunt curse zilnice, cam 20 în 24 de ore, la un preţ mediu de 16 euro pe călătorie, la fel şi din oraşele de pe continent, Amalfi, Positano şi Sorento. Din portul Marina Grande, un funicular transportă turiştii spre oraşul Capri. De aici, cea mai romantică exursie se face spre Grota Albastră, cea mai spectaculoasă privelişte a insulei. La Marina Grande sunt chioşcuri de la care pot fi cumpărate bilete pentru funicular sau pentru călătoriile cu barca, iar de la birourile de informare turistică se pot achiziţiona, pentru 1 euro, hărţi cu întreaga insulă, cu toate hotelurile, pensiunile şi obiectivele de vizitat. Pe lângă funicular, de la portul insulei spre oraşul Capri se poate ajunge pe jos, pe străduţe înguste săpate în versantul stâncos de sute de ani şi care oferă o privelişte incredibilă. De la Capri există curse de autobuze spre diferite locuri ale insulei şi spre celălalt orăşel, Anacapri, aflat la o distanţă de 4 ore.

"Minunea" din Grotta Azzura

Grota Albastră sau Grotta Azzura cum este denumită în italiană este o peşteră nu foarte departe de portul Marina Grande, la marginea golfului. Intrarea în grotă este îngustă şi poate fi folosită doar la reflux, şi atunci accesul se poate face numai cu o ambarcaţiune mică. "Minunea" grotei este dată de reflexia soarelui în apă, care o colorează în turcoaz. O călătorie la grotă costă 9 euro, iar pentru a beneficia la maximum de această experienţă este bine de ştiut că, în timpul fluxului sau al valurilor mari, accesul în grotă este blocat. La Grota Albastră se poate ajunge şi de la Anacapri, în schimbul unei sume mai mici, orice pescar fiind dispus să te ducă până la ea. Alte atracţii sunt Villa Jovis, rezidenţa împăratului roman Tiberius de pe Via Tiberio, complet refăcută, şi Villa San Michelle din Anacapri, construită de fizicianul suedez Axel Munthe. Grădinile din jurul vilei oferă o privelişte superbă asupra întregii insule, dar şi o panoramă asupra Peninsulei Sorrentine şi a muntelui Vezuviu. Vila se află la capătul Scărilor Feniciene, Scala Fenicia în italiană, construite între Anacapri şi Capri de către primii colonişti ai insulei, care au fost greci. Scările sunt foarte abrupte şi nu oricine este sfătuit să le urce. Vila San Michelle este într-adevăr un loc plăcut de vizitat, iar de la magazinele din jurul ei se poate cumpăra celebrul lichior Limoncello.

Obiective creştine

Insula Capri oferă şi obiective creştine, cum ar fi Biserica "Sfântul Arhanghel Mihail" (San Michele Arcangelo), un exemplu de baroc italian. Biserica adăposteşte un mozaic celebru, realizat de Leonardo Chiaiese, care înfăţişează alungarea lui Adam şi a Evei din Rai. Mănăstirea "San Giacomo" este vizitată în fiecare an de mii de turişti, în împrejurimi aflându-se şi o grădină botanică cu plante exotice.

Insula Capri a fost locuită de greci colonişti, iar în timpul Imperiului Bizantin a fost sub stăpânirea basileilor de la Constantinopol, care au ridicat aici biserici şi forturi. Dintre bisericile bizantine a mai rămas doar "Biserica Sfântului Constanz" (San Constanzo), ridicată înainte de anul 1000 în cinstea sfântului protector al insulei. Bisericuţa Sfântului Constanz a fost pentru o perioadă scurtă sediul episcopului ortodox grec care păstorea insula. Tot din perioada bizantină datează şi Castelul Barbossa ce l-a adăpostit în secolul al XVI-lea pe celebrul pirat saracin Barbossa, care a prădat de multe ori insula şi vasele care acostau în port. Castelul se află pe o înălţime stâncoasă de 400 de metri. Insula Capri, străbătută de nenumărate "via" romane, străduţe şi poteci cu scări, este locul ideal pentru plimbări, pentru că la fiecare colţ şi intersecţie sunt adevărate refugii de odihnă, părculeţe, sculpturi şi izvoare care te îndeamnă la popasuri şi admiraţie.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!