Banat
Făuritorii Marii Uniri, comemorați la Oravița

Făuritorii Marii Uniri, comemorați la Oravița

21 Iunie 2018

Preoții din Protopopiatul Moldova Nouă s-au întâlnit marți, 19 iunie, în cadrul unei conferințe la care a participat și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caran­se­beșului. La Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Oraviţa a fost săvârșită o slujbă de Te Deum de un sobor de preoți, în prezența ierarhului locului. Ei s-au rugat și pentru făuritorii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, după care tot în sfântul locaș s-au dezbătut două teme ce marchează Anul Centenar.

„Grija pentru unitatea Bisericii exprimată la sinoadele ecumenice și locale” a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul conferinței, fiind expus de părintele Constantin Bența, de la Parohia Mercina. De asemenea, a fost scoasă în evidență și „Con­tribuția clerului din Valea Carașului și Clisura Dunării la desăvârșirea unității naționale din 1918”, acesta fiind titlul celei de-a doua teme prezentate de părintele Gheorghiță Băloi de la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Moldova Nouă.

„Și pe Clisura Dunării și în Valea Carașului avem foarte mulți preoți și credincioși, perso­na­lități care au participat la Marea Unire de la Alba Iulia sau care au pregătit acest eveniment atât de important din istoria tuturor românilor. Pe cei care cu mari sacrificii au făurit România Mare i-am comemorat astăzi la Oravița Română, în cea mai veche biserică din vechea capitală a județului Caraș”, a suliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Ierarhul i-a îndemnat la final pe clericii din Protopopiatul Moldova Nouă „să fie aproape cu timp și fără timp de credincioșii care le sunt încredințați spre păstorire” și L-a rugat pe Dumnezeu „să-i binecuvânteze pe toți ca să aibă o pastorație și o misiune cu multe roade pentru binele bisericii noastre”.

Problemele actuale ale unită­ții în misiunea și slujirea pe care o îndeplinesc preoții din Protopopiatul Moldova Nouă au fost și ele discutate în cadrul confe­rinței. Această întrunire încheie șirul conferințelor cu preoții din cele 4 protopopiate ale Episcopiei Caransebeșului organizate în prima parte a acestui an.

În cursul serii, ierarhul, însoțit de părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc, și de părintele protopop Bogoliub Martinovici, a vizitat șantierul bisericii în construcție cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Zona Gării-Oravița.

(Diac. Pavel Canea, Darius Herea)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!