Theologica
Femeile mironosiţe, martori ai Învierii

Femeile mironosiţe, martori ai Învierii

Femeile mironosiţe sunt martori ai Învierii Domnului. Ele sunt sărbătorite împreună în Duminica a treia după Paşti. Sinaxarul din Penticostar arată că în această duminică pomenim pe femeile purtătoare de miruri de mare preţ care s-au dus să ungă Trupul Mântuitorului în ziua Învierii Sale din morţi.

Realitatea Învierii lui Hristos este mărturisită de femeile mironosiţe, care au venit dis-de-dimineaţă la Mormânt pentru a unge cu miresme Trupul Domnului Iisus. Sfânta Evanghelie care se citeşte în această duminică, numită a Mironosiţelor, menţionează: „După ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacob, şi Salomeea au cumpărat miresme ca să vină să-L ungă” (Marcu 16, 1). De aici, de la faptul că au avut cu ele miruri pentru a unge Trupul mort al lui Hristos, aceste femei au primit numele „Mironosiţe”, adică femei purtătoare de miruri.

Numele acestor femei sunt precizate de toţi Sfinţii Evanghelişti, unii menţionând pe unele, alţii pe altele. Sfântul Evanghelist Luca arată că mai erau şi alte femei care făceau parte din grupul celor care L-au urmat pe Mântuitorul şi care au fost prezente la momentele răstignirii, pătimirilor, morţii şi îngropării Lui. Acestea au pregătit miruri şi miresme, pentru ca, după odihna sâmbetei, în ziua cea dintâi a săptămânii, foarte de dimineaţă, să vină la Mormântul Domnului cu „miresmele pe care le pregătiseră” (Luca 23, 55-56). Aceste alte femei erau: Ioana, soţia lui Huza, Suzana, Marta şi Maria, cele două surori ale lui Lazăr, cel înviat de Hristos.

Cântările Bisericii exprimă rolul de martori ai Învierii pe care îl au femeile mironosiţe. „Foarte de dimineaţă, mironosiţele au alergat la Mormântul Tău, tânguindu-se; dar înaintea lor a stat îngerul şi a zis: Vremea tânguirii a încetat, nu mai plângeţi, ci Apostolilor spuneţi Învierea”.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!