Oltenia
Festivalul-concurs național „Credință și tradiție la români”

Festivalul-concurs național „Credință și tradiție la români”

Prof. Doru Marcu, 04 Mai 2018

Orașul Craiova a găzduit la finele săptămânii trecute etapa națională a Festivalului-concurs național „Credință și tradiție la români”, organizat de Liceul „Traian Vuia” din Craiova, în parteneriat cu Mitropolia Olteniei și Inspectoratul Județean Dolj. Faza națională s-a desfășurat în cadrul Liceului de Artă „Marin Sorescu” și s-a numit „Sfintele Paști - Sărbătoarea luminii și a bucuriei”. Deja la ediția a IV-a, acest festival s-a adresat elevilor din clasa a V-a până în clasa a XII-a din învățământul preuniversitar din toate județele din țară. Anul acesta s-au calificat grupuri de elevi din județele Dolj, Olt, Vâlcea și Mureș.

Concursul a fost structurat în trei etape: Secțiunea I - „Cântări pascale”, unde grupurile au interpretat trei cântări legate de sărbătoarea Sfintelor Paști, Secțiunea a II-a - „Tradiții și obiceiuri pascale”, unde grupurile participante au interpretat un obicei care se desfășoară în preajma Sfintelor Paști, specific diferitelor locuri din țară, şi Secțiunea a III-a - „Obiceiuri și tradiții legate de sărbătoarea Sfintelor Paști”, prezentare Power Point cu participare indirectă.

Din juriu au făcut parte: prof. Leontina Monica Sună, inspector școlar general, ISJ Dolj, în calitate de preşedinte, prof. Iuliana Gheorghe, inspector de specialitate pentru religie, ISJ Dolj, şi rapsodul Ion Crețeanu, managerul Ansamblului profesionist pentru păstrarea și promovarea culturii tradiționale „Doina Oltului”, Slatina.

Scopul concursului a fost acela de a sărbători împreună bucuria Învierii din morți a Domnului nostru Iisus Hristos și  conștien­tizarea elevilor asupra importan­ței credinței creștine. Totodată, evenimentul a fost un prilej de întâl­nire și de comuniune. Mottoul festivalului a fost unul cât se poate de sugestiv: „Lumina ce-ți este dată numai prin alții sporește! Dă și altora lumină, dă și altora de veste!”


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!