Actualitate religioasă
Festivalul de artă creştină românească de la Teliu

Festivalul de artă creştină românească de la Teliu

Dumitru Manolache, 15 Iulie 2013

Asociaţia social-culturală „Suflet Transilvan“ în parteneriat cu Primăria comunei Teliu, Protopopiatul ortodox Săcele, Asociaţia „Sinapsa XXI“ şi Parohia Teliu-Vale  au organizat la Teliu, judeţul Braşov, în perioada 11-14 iulie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a patra ediţie a Festivalului de Artă Creştină Românească. Manifestarea a vizat întărirea legăturilor istorice şi culturale dintre românii din ţară şi comunităţile româneşti din diaspora, ipostaziate în trupul Bisericii.

Festivalul, la care au luat parte şi jurnalişti de la „Ziarul Lumina“, a debutat vineri, 12 iulie, cu participarea invitaţilor, a unor membri ai Parlamentului României şi ai autorităţilor locale, la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în Biserica „Sfinţii Arhangheli“ din oraşul Săcele. „Am primit cu aleasă bucurie iniţiativa Protopopiatului Săcele de a organiza, împreună cu alte câteva asociaţii cultural-creştine, un festival de artă creştină românească în Arhiepiscopia Sibiului, menit a reuni valori spirituale ale neamului românesc din timpurile străvechi până în prezent, precum şi de a dinamiza lucrarea pastoral-misionară a Bisericii în această parte a eparhiei noastre“, se arată în cuvântul de binecuvântare adresat participanţilor de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

Programul festivalului, destul de dens, a cuprins, printre multele manifestări, o prezentare a situaţiei românilor din Valea Timocului, a istoriei Mitropoliei Basarabiei şi a problemelor cu care se confruntă românii ortodocşi de dincolo de Prut, suferinţele populaţiei aromâne de la noi în timpul strămutărilor şi deportărilor comuniste, vizitarea Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului, a Muzeului Etnografic „Vatra Hărmanului“, comunicări şi seminarii despre memoriile originii românilor, mărturii şi documente, un extraordinar spectacol de muzică şi poezie, precum şi pelerinaje la mănăstirile Valea Mare şi Sita Buzăului din Episcopia Covasnei şi Harghitei.

La festivalul de la Teliu au participat pr. protopop Boian Alexandrovici din Valea Timocului (Serbia); poeţii Moni Stănilă şi Alexandru Vaculovschi din Basarabia; Marius Marian Şolea, consilier la Ministerul Culturii şi Cultelor; părintele arhimandrit Hristofor Bucur, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Poiana Braşov; pr. Călin Sămărghitan; Virgil Borcan, lector universitar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania“ din Braşov; interpreta de muzică aromână Ianula Gheorghe şi Aurica Piha, de la Radio România Internaţional. De asemenea, au citit din creaţiile proprii prozatoarea Catia Maxim, poeţii Diana şi Florin Caragiu, Daniela Şontică, redactor-şef al „Ziarului Lumina“, Cristina Cârniceanu, Eugenia Ţarălungă, Florian Silişteanu, Ştefan Ciobanu, Nicoleta Popa şi Daniel Drăgan.

Conştiinţă şi unitate în jurul lui Hristos

La finalul festivalului am consemnat câteva opinii ale participanţilor:
Florin Caragiu, coorganizator al festivalului, preşedintele Asociaţiei „Sinapsa XXI“: „Ideea acestei manifestări a fost reunirea românilor din mai multe zone din ţară şi de dincolo de graniţele României: din Basarabia, din Serbia, din comunitatea aromânilor, în ideea de a sublinia, prin cunoaşterea istorică culturală reciprocă, unitatea de neam ipostaziată în trupul Bisericii, unitate identificată prin chipul lui Hristos, care se dezvoltă creator în comuniune prin împărtăşirea reciprocă a darurilor. Dorim a stabili, aici la Teliu, un focar de renaştere a acestei conştiinţe de unitate în jurul lui Hristos“.
Arhim. Hristofor Bucur, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Poiana Braşov: „Printr-o manifestare ca aceasta, se încearcă restaurarea neamului românesc. Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute ca să ne unim ca neam, şi românii, risipiţi în toată lumea, dar mai ales în jurul ţării noastre, să devină tot mai puternici“.
Aurica Piha, Radio România Internaţional, secţia aromână: „Eu am prezentat o carte despre sfinţii aromâni, care cuprinde şi un studiu despre pelerinajul la Ierusalim, o tradiţie din vechime a aromânilor. Toate manifestările s-au desfăşurat nu numai într-un spirit al culturii române, ci şi al trăirii duhovniceşti, şi asta mi-a plăcut foarte mult“.
Pr. Costin Butnar, parohul din localitatea Teliu-Vale: „Această ediţie a festivalului a adus în parohia noastră, pentru prima dată, români din Valea Timocului şi Basarabia, precum şi membri ai comunităţii aromâne de la noi, iar pe viitor dorim să avem ca oaspeţi fraţi şi din alte comunităţi istorice. Avem marea bucurie că un ctitor al bisericii noastre, aflată şi ea în construcţie, şi-a exprimat dorinţa să ajute comunitatea românilor din Valea Timocului, făcându-i o donaţie în bani, pe care părintele Boian Alexandrovici a mărturisit că o va folosi pentru ridicarea unei noi biserici pentru românii de acolo. Ideea a fost să rămânem în comuniune, de aceea am şi săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica «Sfinţii Arhangheli» din Săcele, unde ne-am bucurat de prezenţa Preasfinţitului Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Redescoperindu-ne unii pe alţii, rămânem în comuniune cu Dumnezeu“, ne-a mărturisit părintele Costin Butnar, sufletul acestei manifestări.

Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!