Banat
Festivalul de muzică clasică Eufonia a ajuns la final

Festivalul de muzică clasică Eufonia a ajuns la final

Diac. Răzvan Fibișan, 06 Octombrie 2018

Prima ediție a Festivalului de muzică clasică Eufonia a ajuns la final. Timp de 2 săptămâni, în mai multe localități din Banat și din Banatul sârbesc, au fost organizate concerte cu artiști invitați care, pe lângă faptul că au familiarizat publicul meloman cu operele unor compozitori celebri și cu specificul acestei arte muzicale, au surprins și dialectica actului de trăire muzicală.

Programul festivalului a cuprins și masterclassuri în mai multe localități din județul Timiș, unde artiștii invitați au oferit cursuri de măiestrie la 35 de tineri muzicieni din 10 țări (la instrumentele: violoncel, clarinet, vioară, violă, muzică de cameră cu pian și cvartet de coarde), pentru a asigura o continuitate în formarea lor artistică. Nivelul informativ-teoretic, în cadrul căruia fiecare participant a beneficiat de trei lecții private cu profesorul dorit, a fost secondat de cel formativ-aplicativ, unde fiecare a participat la un concert, demonstrând lucrurile învățate.

Pe lângă latura educațională, festivalul Eufonia a avut și o latură socială, concretizată prin organizarea de concerte:
- la Centrul medical de evaluare, terapie, educație medicală specifică și recuperare pentru copii și tineri „Cristian Șerban” din Buziaș, instituție unică în România, prin profilul ei, înființată anume pentru copii şi tineri cu diabet zaharat și hemofilie, cărora, în timp, li s-au adăugat și alte categorii de bolnavi (cu: obezitate, dislipidemii, alte boli ale sângelui, în afară de hemofilie, boli cronice, precum și pacienți care au nevoie de recuperare fizică).

- la Căminul de bătrâni „Adam Müller Guttenbrunn” din Timișoara, centru ce oferă persoanelor vârstnice servicii de găzduire în sistem staţionar, îngrijire socio-medicală, asistenţă, recuperarea şi reinserţia persoanelor vârstnice.

De asemenea, organizatorii festivalului au cuprins în program și un concert de muzică clasică, organizat în sala de festivități „Preot Ioan Imbroane” a Parohiei Timișoara-Iosefin, cu prilejul inaugurării acesteia, în semn de recunoștință pentru contribuția deosebită în susținerea festivalului.

Eufonia este primul festival de muzică de cameră din vestul României, festival ce implică atât artiști internaționali, cât și tineri talentați din România și din afara țării. Inițiativa festivalului s-a născut din dorința tinerilor muzicieni Ovidiu Andriș, absolvent al Facultății de Muzică din Hamburg, și Vlad Popescu, violonist și absolvent al Facultății de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin, de a contribui la intensificarea activității cultural-muzicale în Timișoara și în județul Timiș și de a cultiva publicul din regiune cu privire la muzica clasică, oferind un proiect de calitate într-o nișă neexplorată. Festivalul de muzică clasică Eufonia se înscrie în seria evenimentelor dedicate proiectului „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2021”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!